De rest van je leven speelt zich af in de toekomst

Het is tijd om noodzakelijke keuzes te maken. We rennen van crisis naar crisis. Klimaat, wonen, toenemende armoede, stikstof, migratie – ze hebben allemaal één ding gemeen: het zijn crises geworden omdat keuzes jarenlang vooruitgeschoven zijn.

De standpunten van Volt worden door onze leden naar voren gebracht. Wil je hier actief aan bijdragen, neem dan een kijkje op deze pagina!

Hieronder vind je de thema's en standpunten uit ons verkiezingsprogramma voor het Europees Parlement. Lees hier de samenvatting van het verkiezingsprogramma van de Europees Parlementsverkiezingen!

Onze politieke thema’s

Radicaal voor één Europa
De EU is al generaties lang het fundament van onze veiligheid en welvaart. De opkomst van het populisme zet dat fundament onder druk en Poetins invasie in Oekraïne heeft dat fundament verder aangetast. Kleine landen bleken te makkelijk tegen elkaar uit te spelen door geopolitieke grootmachten en grootkapitaal.
Radicaal voor het klimaat
Voor een leefbare planeet en een toekomstbestendige samenleving kiest Volt voor een radicale klimaataanpak zonder taboes: alles op alles, én-én. Nederland en Europa moeten klimaatneutraal zijn in 2040 en daarna inzetten op klimaatpositiviteit. We stoppen met fossiele subsidies en zetten in op groene keuzes: het OV wordt goedkoper, fossiele korteafstandsvluchten verboden. Zo bouwen we aan een schone toekomst waarin we samenleven met de natuur. De samenleving zal daarvoor de komende jaren drastisch moeten veranderen. We moeten rigoureuze keuzes maken om dit echt te laten lukken.
Radicaal voor gelijke kansen
In een gelijkwaardige samenleving wordt iedereen behandeld met respect en waardigheid. Dat is de samenleving waar wij naar streven. Een samenleving waar iedereen gelijke toegang heeft tot woningen, onderwijs, zorg en openbaar vervoer. Een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft op werk. Een samenleving waar niet gediscrimineerd wordt, op welke manier dan ook.
Radicaal voor een nieuwe economie
Op deze voet verder is niet houdbaar. Het economische systeem van de toekomst is een groen systeem dat het geluk van de natuur en de mens ondersteunt. Een ‘nuluitstootsamenleving’, waarin technologische innovaties het verdienvermogen van Europa veiligstellen, en de vrije markt begrensd is door wat de aarde aan kan en wat mensen nodig hebben. Een nieuw economisch systeem vergt vergaande keuzes. Fossiele industrieën gaan we zwaar belasten, vervuilers gaan meer betalen en recyclen en repareren wordt de norm. We belasten arbeid minder en vermogen en vervuilend consumeren meer. Hierdoor blijven we niet hangen in de ideeën van de 20e eeuw, maar geven we onze nieuwe economie vorm met plannen uit de 21e eeuw.
Radicaal voor een nieuwe democratie
De democratische rechtsorde is misschien wel de mooiste uitvinding van de mens. Een goed functionerende overheid kan mensen overeind helpen, optillen en laten zweven. Volt gelooft dat we zo’n overheid kunnen bouwen, op basis van vertrouwen. Vertrouwen in mensen, vertrouwen in sterke en moderne systemen, vertrouwen in grip op technische ontwikkelingen als AI en in sociale ontwikkelingen als het burgerberaad. Niet loslaten maar beetpakken. Daarvoor is een sterke democratie nodig. Met de juiste instrumenten wil Volt de democratie moderniseren - klaar voor de 21e eeuw.
Radicaal voor digitale zaken
We leven in een samenleving waarin technologie een steeds belangrijkere rol speelt. Technologie bepaalt hoe we onze wereld tegemoettreden, maar is nog nauwelijks een politiek onderwerp. Dat moet veranderen. We willen burgers en overheden die de digitale samenleving begrijpen en samen vormgeven, zonder inbreuk op privacy of discriminerende algoritmes. Hoe we technologie en techbedrijven tegemoettreden, bepaalt de samenleving die we bouwen. Om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te kunnen en de kansen te benutten, moet er meer politieke regie komen op technologie en digitalisering.

De 5 + 1 uitdagingen in Europa volgens Volt

Volt heeft 5+1 fundamentele uitdagingen gedefinieerd die in elk Europees land en in heel Europa moeten worden aangepakt.

De 5 uitdagingen zijn in principe hetzelfde voor elk land, maar de implementatie kan worden aangepast aan de nationale context en rekening houden met lokale realiteiten. De +1 uitdaging - ons voorstel om de EU te hervormen en te versterken - is identiek in alle landen.

Meer weten?

Download Verkiezingsprogramma 2023 (PDF)
  • 01

    Slimme overheid

    Onderwijs en digitalisering zijn sleutelelementen van de 21e eeuw.

  • 02

    Economische renaissance

    De Europese economieën moeten de motor van de vooruitgang van de samenleving zijn.

  • 03

    Sociale gelijkheid

    Iedereen in Europa moet verzekerd zijn van gelijke rechten en kansen.

  • 04

    Wereldwijde balans

    Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn rol in mondiale uitdagingen.

  • 05

    Kracht bij de burger

    Mensen moeten in staat worden gesteld invloed uit te oefenen op de politiek voorbij de verkiezingen.

  • +1

    EU-hervorming

    Wij houden van de EU - maar er is altijd ruimte voor verbetering