Volt Europa GA in Sofia

Afgelopen weekend reisden ongeveer 350 Volters uit heel Europa, waarvan 50 uit Nederland, af naar de Bulgaarse hoofdstad voor een General Assembly van Volt Europa. Natuurlijk deels om elkaar (weer) te ontmoeten en samen een biertje te drinken, maar ook voor officiële zaken: De leden kozen een nieuw Europees bestuur; we bespraken en stemden over de statuten, het huishoudelijk reglement en de begroting; we demonstreerden samen voor een schoner Sofia; en stelden een Europese commissie van geschil en beroep aan. 

 

Nieuw bestuur

Na een maand online campagne voeren en rondreizen kwamen de kandidaten voor het nieuwe bestuur samen op het podium in Sofia om hun laatste speeches te geven aan de Volters in de zaal en thuis via de livestream. Onder het toeziend oog van de legal leads Stefan en Giulia en met hulp van het Tech team van Philipp, stemden meer dan 1000 Volters stemden digitaal op hun favoriete kandidaten voor het nieuwe Europese bestuur. De leden kozen uiteindelijk voor:

- Co-presidenten Valerie Sternberg (DE) en Reinier van Lanschot (NL) 

- Penningmeester Julia Pitterman (FR/IT)

- Bestuurleden Sofia Gentiloni Silveri (IT), Joel Boehme (SE), Eileen O’Sullivan (IR), Konrad Ritter (DE), Cornelia-Florina German (RO), Bruno Sánchez-Adrade Nuño (ES).

 

Demonstratie

Onder begeleiding van 150 politieagenten, over volledig afgezette straten en langs stilgezette trams en auto’s, liepen de 350 Volters in Sofia op zaterdag zingend door de stad. Samen riepen we op tot het inzetten van bewezen Europese oplossingen voor een schonere lucht in Sofia. Door de ligging (tussen bergen) en grote armoede (veel houtkacheltjes thuis) in de hoofdstad van Bulgarije, kampt de miljoenenstad met veel smog en vervuiling. Andere grote Europese steden zochten al oplossingen voor soortgelijke problemen. Oplossingen die afgekeken en ingezet kunnen worden om de gezondheid van Sofia’s burgers enorm te verbeteren. Dit is een van de hoofdpunten van de campagne van Volt Bulgarije voor de lokale verkiezingen in Sofia. Een demonstratie door het midden van de stad met 350 Volters, vlaggen en banners helpt hen aan de nodige aandacht. De actie zorgde, ondanks de strikte regels van de politie over flyers uitdelen, voor veel lachende (en hier een daar mopperende) gezichten langs de stoet en voor media-aandacht. Het nationale nieuws en lokale pers had aandacht voor Volt. 

 

Wil je Volt Bulgarije ook nog een steuntje in de rug geven voor de verkiezingen in Sofia? Verspreid dan online en vooral aan Bulgaarse vrienden en kennissen informatie over Volt!

 

Commissie van Geschil en Beroep (Conflict Resolution Body)

Naast het nieuwe bestuur stemde de leden van Volt Europa ook voor een Conflict Resolution Body. Voortaan kunnen leden met klachten terecht bij Valeria Barale (IT), Christian Fortmann (DE), Proletina Girova (BG), Marine Pouzoulet (FR), en Jakob Reinecke (DE).