Volt Discussion Series | Democratie in verval

Ontwikkelingen in afgelopen jaren, zoals Brexit, de migratiecrisis en duurzaamheidsdoelstellingen, hebben nieuwe politieke partijen in het zadel geholpen die ‘Europese waarden’ ter discussie stellen. Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft bij de nationale verkiezingen in Polen in oktober slechts een speldenprik gevoeld van de oppositie, Fidesz is tijdens lokale verkiezingen in Hongarije weer de grootste gebleken en beschuldigingen van corruptie plagen de Roemeense regering.


De rechtsstaat is in delen van Europa niet (meer) vanzelfsprekend en vrijheid van meningsuiting heeft in Europa verschillende betekenissen gekregen. Wanneer deze onderwerpen, die veelal gezien worden als belangrijke pilaren van de Europese democratie, geen gegeven meer zijn, moet we dan vaststellen dat de Europese democratie in verval is?


Aan de hand van het levensverhaal van Petra Prescher lopen we door de geschiedenis van de Europese democratie; geboren in Oost-Duitsland en via Joegoslavië is mevrouw Prescher naar Nederland gekomen. Floris Akkerman specialiseert zich in Midden- en Oost-Europa en bezoekt voor zijn podcast BNR Perestrojkast regelmatig de voormalige Sovjet-staten. Rick Lawson, docent Europees recht aan de Universiteit Leiden, geeft inzicht in de instrumenten die de EU heeft als het misgaat in een lidstaat en hoe daar tot nu gebruik van is gemaakt.
Na het gesprek openen we de discussie. Hierbij kan jij je direct tot de sprekers richten.


Lijkt dit je interessant? Maak jij je druk over democratische ontwikkelingen in Europa?
Kom donderdag dan langs in de Pipes & Beans in Amsterdam!

When?

November 14, 2019 at 7:30pm - 9:30pm

Where?

Pipes & beans
Rietwijkerstraat 35 1059VW Amsterdam
Amsterdam, NH 1059VW
Netherlands
Google map and directions