Volt Discussion Series: Basisinkomen, basis gelijkheid?

(Link naar het Facebookevenement: https://www.facebook.com/events/592503044656646/)

Hoewel het basisinkomen in de afgelopen jaren een steeds populairder onderwerp is geworden, zijn de meningen over een basisinkomen sterk verdeeld. Voorstanders zien in een basisinkomen het antwoord op robotisering en automatisering en zeggen dat het ten goede komt van solidariteit, participatie en gelijkheid. Tegenstanders zijn echter kritisch over de betaalbaarheid van het basisinkomen, twijfelen over de gewenste effecten en verwachten dat de marktwerking het basisinkomen neutraliseert. Wat is het basisinkomen: hét antwoord op de toekomst of een idealistische droom die nooit werkelijkheid kan worden?

Het basisinkomen is een gegarandeerd gedeeltelijk of volledig inkomen dat elke inwoner van haar of zijn overheid krijgt. In Nederland kennen we een systeem van uitkeringen, namelijk tegemoetkomingen waar voorwaarden aanhangen. Eric Binsbergen (voorzitter, Basisteam Basisinkomen Amsterdam), Steven Dhondt (senior onderzoeker sociale innovatie, TNO), Bas Jacobs (hoogleraar publieke economie, Erasmus University Rotterdam) en Hilde Latour (oprichter, Mission Possible 2030) bespreken de wenselijkheid om ons systeem grondig te hervormen.

Wil jij meer over het basisinkomen te weten komen? Heb jij een sterke mening over het onderwerp en wil je erover meepraten? Kom dan op 9 januari naar het Huis van de Buurt de Witte Boei en laat horen hoe jij over het basisinkomen denkt!

 

When?

January 09, 2020 at 7:30pm - 10pm

Where?

Buurtcentrum De Witte Boei
Kleine Wittenburgerstraat 201
Amsterdam 1018LT
Netherlands
Google map and directions