Volt dient officieel bezwaar in bij Raad van State over discriminerende kieslijsten

Volt dient officieel bezwaar in bij Raad van State over discriminerende kieslijsten
Aanklacht tegen gebrek evenredige verdeling mannen en vrouwen bij Europese verkiezingen

Den Haag,  23 april 2019 - De Europese partij Volt heeft vandaag officieel bezwaar ingediend bij de Raad van State om de kieslijsten van de Nederlandse politieke partijen ongeldig te verklaren. Reden voor dit protest is het gebrek aan evenredige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen op de kieslijsten van deelnemende Nederlandse politieke partijen voor de Europese verkiezingen.

Dit jaar is het een eeuw geleden dat het algemeen kiesrecht is ingevoerd. Evenredige vertegenwoordiging in de politiek is echter nog steeds ver te zoeken, blijkt uit de kieslijsten voor de Europese verkiezingen. FvD en PVV spannen de kroon met slechts één vrouwelijke kandidaat. Nederlandse politieke partijen hebben in het geheel geen, of ten minste in onvoldoende mate, rekening gehouden met de positie van vrouwelijke kandidaten. Daardoor hebben vrouwen ongelijke kansen gekregen om zich (passief) verkiesbaar te stellen. Dat is discriminerend en daarom dient Volt een officieel bezwaar in bij de Raad van State.

Volgens Reinier van Lanschot en Nilüfer Vogels, kandidaten van Volt, wordt het tijd dat dergelijke kieslijsten tegen het licht worden gehouden.

Vogels: "Met het indienen van het officiële bezwaar maakt Volt met name een symbolisch punt. Het is 2019. Tijd voor politiek van de 21ste eeuw. Daar hoort een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen bij."

Volt is de eerste pan-Europese politieke partij. De beweging is actief in alle lidstaten van de EU en heeft als doel om de EU democratisch, daadkrachtig en doeltreffend te maken. Bij Volt staan vrouwen en mannen om en om op de kieslijst.

Van Lanschot: "Mensen moeten meer inspraak krijgen in de grote uitdagingen van deze tijd, zoals migratie, klimaatverandering en eerlijke belastingen. Het lukt nationale politici niet om vanuit het gedeelde belang te denken. Volt zet Europeanen op de eerste plaats. Samen kunnen we elke uitdaging aan. Wij zijn Europa."