Vier gemeenten plaatsen geen verkiezingsborden

Zeker vier gemeenten plaatsen geen verkiezingsborden voor de Europese verkiezingen. Behalve Apeldoorn, Olst-Wijhe en Steenwijkerland weigert ook de gemeente Stichtse Vecht ze beschikbaar te stellen voor politieke partijen om posters op te plakken.

Apeldoorn plaatst ze niet, omdat de Europese verkiezingen volgens de gemeente ‘wat verder van de burger af staan’.  Een andere reden vormen de kosten. De gemeente zegt dat verkiezingsborden plaatsen 20.000 euro per verkiezing kost en dat geld spaart Apeldoorn nu uit. Dit is een ambtelijk besluit en geen politiek besluit, zo laat de gemeente weten.

Inmiddels heeft D66 in Apeldoorn raadsvragen gesteld. De partij vindt dat de borden er alsnog moeten komen. Juist het feit dat de verkiezingen verder van de burger af staan, is het argument om juist wel borden te plaatsen, vinden de sociaal-liberalen.

 

Brief burgemeester

Ook de gemeente Olst-Wijhe plaatst sinds 1 januari van dit jaar geen borden meer. Het kost veel tijd om ze te plaatsen en te onderhouden, laat de gemeente in een reactie weten. ‘We vinden verkiezingsborden niet meer van deze tijd’, zegt de woordvoerder.

Uit een belronde blijkt dat eveneens de gemeente Stichtse Vecht de borden in de ban heeft gedaan. Maar de gemeente kijkt wel naar andere mogelijkheden om de opkomst te vergroten. Bij vorige verkiezingen schakelde de gemeente twee jonge vloggers in. Bij de Europese verkiezingen gebeurt dat niet. Wat de gemeente wel doet, is iedere stemgerechtigde een brief sturen van de burgemeester. Verder communiceert de gemeente op Twitter, Facebook en Instagram en zorgt de gemeente voor een advertentie in kranten.

 

Gemeentefonds

De gemeente Steenwijkerland plaatst al sinds 2004 geen borden meer. Een woordvoerder zegt dat dat een gemeenteraadsbesluit is geweest en dat daar nooit klachten over zijn ingediend. De gemeente communiceert wel de verkiezingsdatum op vijf lichtkranten bij de invalswegen van de stad maar hoe partijen zich profileren, is hun eigen zaak.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wijst er in een circulaire op dat ze er van uitgaat dat de verkiezingsborden wel worden geplaatst. Dat is belangrijk voor de opkomstbevordering en de ondersteuning van politieke partijen. Volgens de D66-bewindsvrouw is het voor veel politieke partijen een belangrijk middel hun deelname aan de verkiezingen onder de aandacht van de kiezers te brengen. Bovendien krijgen gemeenten  via het gemeentefonds ook geld voor de organisatie van verkiezingen. ‘In het algemeen deel van het gemeentefonds is een voorziening opgenomen voor de bekostiging van het organiseren van verkiezingen. Deze is ook bedoeld voor het plaatsen van verkiezingsborden’, aldus de minister.

 

Groot schandaal

In Apeldoorn heeft de weigering om borden te plaatsen al een staartje gekregen. De nieuwe pro-Europese partij Volt die de zaak als eerste aankaartte, heeft inmiddels op gemeentelijke eigendommen posters geplakt. Die zijn nog niet verwijderd en de gemeente maakt daar ook geen haast mee, zegt een woordvoerder. Lijsttrekker Reinier van Lanschot noemt het ontbreken van verkiezingsborden ‘bijna een groot schandaal.’ Vooral nieuwe partijen hebben er last van, zegt hij. ‘Ik snap dat commerciële mediabedrijven wat minder aan de EU doen, omdat hun publiek er wat minder in is geïnteresseerd, maar van een gemeente mag je wat anders verwachten. Hoe wil je anders het vertrouwen van burgers in de democratie herstellen als de gemeente er al niets aan doet?’

 

Wildplakken

De gemeente heeft volgens hem een taak om te zorgen mensen weten wanneer de verkiezingen zijn en welke partijen er mee doen. ‘Sterker, de Europese Unie financiert veel gemeentelijke projecten. Maar gemeenten zeggen er bijna nooit bij dat een cultureel centrum met steun van de EU tot stand is gekomen. Nederlandse overheden zijn er goed in om zelf successen te claimen en de schuld aan Brussel te geven als er iets misgaat.’

Van Lanschot zegt dat Volt ook van plan is in andere gemeenten wildplakacties te houden.

 

Bron: https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/vier-gemeenten-plaatsen-geen-verkiezingsborden.9616857.lynkx