Student Nazim Bashir leidt Volt Leeuwarden, een pro-Europese partij

Nazim Bashir en Nilufer Vogels op stemmenjacht in Leeuwarden. Bron: Leeuwarder Courant

Nazim Bashir is de neef van Farshad Bashir, het oud-Tweede Kamerlid van de SP en nog altijd het jongste Kamerlid ooit. Nazim hoopt diens spoor te volgen.

SP’er Farshad Bashir was op de dag van zijn beëdiging twintig jaar en één dag oud. ,,Dat ga ik niet meer redden’’, weet Nazim (20). De Leeuwarder student rechten aan de Thorbecke Academie is oprichter van Volt Leeuwarden, de lokale afdeling van Volt die voor het eerst meedoet met de Europese Verkiezingen van 23 mei. Volt is een uitgesproken pro-Europese partij. De peilingen geven een zetel winst aan.

Lees ook: Farshad Bashir gaf zijn Kamerlidschap voor zijn dertigste op

Het kan verkeren. Pas in september werd Nazim Bashir lid, als eerste in Friesland. Tijdens het Befrijdingsfestival stond hij achter een eigen verkiezingskraam. Inmiddels wordt hij overstelpt met vragen en e-mails. Bashir was ontevreden met alle negatieve, anti-Europese sentimenten. Want: ,,Ik ben ervan overtuigd dat een federaal Europa de oplossing is van heel veel problemen.’’ D66 was hem te slap. En toen kwam Volt op zijn weg. ,,Als Volt er niet was geweest, had ik zelf een nieuwe partij opgericht.’’

Op donderdag loopt hij met een pakje flyers over het Zaailand. De Amsterdamse Nilüfer Vogels is mee, de nummer twee van de kandidatenlijst van Volt. Zij zal die avond het woord voeren tijdens het Grote Europadebat in NHL Stenden.

Harry Mens

Het is geen sinecure om als nieuwe partij een plek te veroveren in het politieke landschap, maar Vogels vindt het ,,best wel goed gaan’’. ,,Zelfs De Boerderij heeft over ons geschreven.’’ Het meest opmerkelijke was nog wel de uitnodiging van Harry Mens voor een optreden in Business Class, toch een programma met een rechtse signatuur. De al even rechtse historicus Arend Jan Boeke-stijn stuurde na afloop een lovende tweet de wereld in.

Volt wil verdere politieke en economische integratie. Een gezamenlijke defensie. Ze stond eerder bekend als Vox Europe, maar toen in Spanje extreemrechts aan de haal ging met die naam werd Vox in 2017 als een haas veranderd in Volt. De partij telt in Nederland 1500 betalende leden en 3500 sympathisanten. Vooral in internationale en/of studentensteden als Maastricht en Groningen groeit de aanhang sterk.

'Klaar met gemopper en geklaag'

Bashir (,,Ik ben een nieuwsjunk’’) merkt dat jongeren wel klaar zijn met het gemopper en geklaag over een verenigd Europa. ,,Jongeren zijn wereldburgers. Zij worden blij van een positieve partij. Ze zien de voordelen van Europa, maar Brussel moet wel de luiken openzetten, want er wordt niet altijd een eerlijk verhaal verteld.’’

Dat Europese leger is tekenend, vindt Vogels. Tegenstanders doen alsof het om kanonnen en tanks gaat, terwijl de moderne oorlogsvoering een digitale is. Europa moet juist de krachten bundelen om op dit gebied tegenwicht te kunnen bieden aan een land als China.

Klaar voor

In Italië en Frankrijk mislukte de verkiezingsdeelname van Volt jammerlijk. In het eerste land heeft een nieuwe partij 150.000 gestempelde handtekeningen nodig, in het tweede een bedrag van tussen de 800.000 en 1 miljoen euro. In Nederland gaat dat makkelijker. Nazim Bashir zorgde voor een handtekening toen de partij eind vorig jaar door de Kiesraad werd toegelaten. Er waren er dertig nodig, plus 11.250 euro.

Na 23 mei lonkt in Nederland deelname aan verkiezingen voor de Tweede Kamer en voor de gemeenteraden. Bashir staat er klaar voor.

Bron: https://www.lc.nl/friesland/Student-Nazim-Bashir-leidt-Volt-Leeuwarden-een-pro-Europese-partij-24445622.html