Samen vooruit of verdeeld ten onder

Bron: AD

De Tweede Kamer stemde donderdag tegen Europese integratie. Dit is een historische vergissing die de kern raakt van Nederland in Europa. Willen we samen vooruit of verdeeld ten onder? Hier moeten de Europees Parlementsverkiezingen van 23 mei over gaan

Wat is er gebeurd? Nederland, een klein handelsland en één van de oprichters van de EU, gaat officieel van open en vooruitstrevend naar gesloten en conservatief. De Kamer stemde in om de zinsnede ‘een steeds hechter verbond tussen de volkeren van Europa’ uit het Verdrag van de EU te schrappen. De zin staat niet voor niets in artikel 1 van het verdrag. Hier is de fundamentele wil tot Europese samenwerking vastgelegd. Een vrijwillige, maar niet vrijblijvende, samenwerking tussen burgers op basis van gedeelde waarden en belangen. Die samenwerking heeft ons gebracht waar we nu zijn. Een continent van vrijheid, welvaart en gelijkheid. De beste plek op aarde om te leven.

Volgens de motie zouden ‘talloze burgers’ zich ‘niet thuisvoelen’ in een steeds hechter verbond tussen de volkeren. Uit de laatste opiniepeiling blijkt dat 80% van de Nederlanders in de EU wil blijven. Slechts 11% wil uittreden. Uit een andere peiling blijkt zelfs dat 73% van de Nederlanders denkt dat méér Europese samenwerking nodig is om grote uitdagingen, als de klimaatcrises, te overwinnen. Dat betekent niet direct dat alle mensen zich ‘thuisvoelen’ in de EU. Het betekent wel dat de meeste Nederlanders de noodzaak tot Europese samenwerking inzien én steunen.

Dat een meerderheid van de Kamer het kabinet verzoekt deze woorden uit Europese Verdrag te schrappen is geen klein bier. Het zijn de woorden die het verdrag kleuren. Zonder het idee van een steeds hechter wordende Europese gemeenschap van volkeren, valt de bodem onder de EU weg en zet je de deur open voor desintegratie. Wat dat betekent voor het oplossen van de klimaatcrises, migratie en onze veiligheid? De vernieling van de aarde zet zich in hetzelfde tempo door, kinderen blijven sterven in de Middellandse zee en Europeanen worden de speelbal van China en de VS.

Tot zover dus de ‘Europese bekering’ van Mark Rutte. In een speech in Zürich presenteerde hij zich twee maanden geleden nog als pro-Europeaan. Hij zei de veto’s van landen in het buitenlands beleid af te willen schaffen, maar de VVD stemt met deze motie in. De weg naar het ‘radicale midden’ die de VVD is ingeslagen, begint dus met stemmen tegen Europese integratie.
Het CDA breekt ook met het Europa waar ze zelf decennia aan gebouwd hebben. Terwijl beide partijen in het EP zijn aangesloten bij ‘Eurofielen’ Juncker en Verhofstadt.

Al met al laat deze stemming een historische trendbreuk zien en raakt het de meest fundamentele keuze waar mensen voor staan op 23 mei; willen we in Europa samen vooruit of verdeeld ten onder?

Bron: AD, 3 mei 2019