Samen vooruit!

Nadat ik op verschillende evenementen in het land input heb verzameld en besproken, begin ik als thema-coördinator voor ‘Internationale Samenwerking’ nu aan Fase 2: het uitwerken van de aangedragen thema’s in een eerste aanzet voor het beleidsprogramma. Ik begon een beetje bang aan het schrijfproces, bang dat de onderwerpen die naar voren zouden komen te divers en onsamenhangend zouden zijn, maar ik kan nu niet anders zeggen dan dat ik trots ben op de Volt-leden.

Internationale samenwerking is heel breed en algemeen; met goede redenen kun je er van alles over zeggen. Dat zou mijn werk om tot een coherent en duidelijk programma te komen, zo dacht ik, zeer lastig maken. Echter, de Volt-leden hebben mij verbaasd: zij hebben mij laten zien dat zij in hun diversiteit zóveel gemeen hebben. Dát maakt mij trots.

De onderwerpen die werden aangedragen waren de volgende:

  1. We willen de Europese identiteit versterken en het proces van federaliseren aangaan. Als je buiten ons werelddeel Europeanen ontmoet, voel je dat je wat deelt. Bestuursprocessen in de EU moeten de democratie dan wel versterken. Nederlandse overheidsambtenaren die alreeds jaren in de Europese Commissie besluiten nemen als Commissie, moeten daarvoor in Den Haag ter verantwoording worden geroepen;
  2. We moeten strategische partners identificeren die onze prioriteiten delen: die ook vóór democratie zijn, humanisme, duurzaamheid, het gevecht tegen klimaatverandering, multilateralisme, eerlijke handel en om samen tégen armoede en ongelijkheid te werken;
  3. De Europese Unie willen we omvormen tot een machtssysteem. Samen vormen we de grootste markt met de meeste welvarende burgers. Wij kunnen dus standaarden zetten op grond van humanitaire en duurzaamheidswaarden. De EU kan de wereld tonen dat onze waarden direct verband hebben met het optimaliseren van gezondheid, tevredenheid, zingeving van het leven en verbinding tussen volkeren.
  4. Alleen als sterke EU kunnen wij veiligheid en stabiliteit efficiënt organiseren, waarborgen en verbeteren. Wij kunnen een gezamenlijke visie en strategie vormen voor veiligheidsdiensten, efficiënte en duurzame ruimtelijke ordening om een (bio-)economie op te bouwen, met nieuwe banen, een Europees belastingstelsel, zorg, onderwijs, infrastructuur, een digitale economie, conflictoplossing en migratie.

Deze, voor mij, eerste ervaring met crowdocracy, een innovatief instrument waarmee open het gesprek wordt aangegaan met alle leden, was heel leerzaam. Ik ben in gaan zien dat crowdocracy niet alleen helpt om elitisme tegen te gaan, maar dat het ook helpt om de democratie te verbeteren. Het heeft mij geleerd dat ik anderen moet vertrouwen, als ook mijzelf en mijn teamleden, om open het gesprek aan te gaan met diegenen die verandering willen. Door dialoog kom je nader tot elkaar. Ook dat maakt mij trots.

Peter van Dijk

Thema-coördinator ‘Internationale Samenwerking’

Geplaatst op 2020-03-04.