Oproep: Topkandidaten Tweede Kamer

Beste Volters,

In maart 2021 worden er verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer en Volt doet mee!

Met een team van vooruitdenkers, samenbrengers en waarmakers gaan wij het verschil maken en een radicaal positief geluid laten horen in de Nederlandse politiek. Ben jij een van de toppers die deel uit wil maken van dit team, meld je dan aan!

De lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen wordt in twee delen door de leden opgesteld. De eerste stap is het kiezen van de top 6 en de lijsttrekker in juni. Deze oproep is daarom specifiek gericht aan iedereen die zich op wil geven voor een top 6-positie en / of als lijsttrekker.

Wil jij samen met een topteam de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen gaan trekken? Dan willen we je heel graag spreken.

Wie zoeken we?

Volksvertegenwoordigers in de pure zin van het woord, met oog voor directe democratie en hart voor de grassroots-beweging die Volt is. Je begrijpt wat er leeft onder de leden, bent nieuwsgierig naar andere meningen én bent in staat je eigen mening bij te stellen.

Communicatief vaardige Volters, goede debaters met uitstraling  die standpunten kort en bondig over weten te brengen, met charisma en een vleugje humor. Je gaat de dialoog aan en weet op zijn tijd relativering in het debat aan te brengen.

Actieve ambassadeurs van de waarden van Volt. Je durft met lef afwijkende standpunten in de te nemen en blijft de verbinding maken tussen Europa, Nederland en het individueel belang.

Vernieuwers die op zoek zijn naar kansen en oplossingen. Je bent constructief en betrouwbaar, met visie en overtuigingskracht, in alle opzichten integer.

Volters in hart en nieren met allerlei achtergronden en voorkeuren. Volt staat voor de kracht van diversiteit en wil dit ook graag terugzien in de kandidatenlijst.

Ook voldoe je aan de volgende harde eisen:

 • Je bent minimaal 18 jaar, of wordt 18 jaar tijdens de zittingsduur van de nieuw te kiezen Tweede Kamer en je bent niet uitgesloten van kiesrecht
 • Je beschikt over de Nederlandse nationaliteit 
 • Je bent minstens 3 maanden lid van Volt op 6 juni, omarmt de Volt principes, uitgangspunten en doelstellingen én er bestaat geen enkele twijfel over jouw integriteit

Wij gaan er van uit

Dat onze Tweede Kamerleden:

 • De volledige vierjaarstermijn vervullen
 • Consequent deelnemen aan de zittingen van de Tweede Kameren tijd maken voor publieke optredens
 • Media optredens voor Volters verzorgen en Volt-bijeenkomsten bijwonen
 • Zich intensief inzetten voor campagne-activiteiten zoals participatie aan debatten, media-optredens en community organising
 • Een goede verstandhouding met de media en journalisten opbouwen en deze ook onderhouden door onder meer het geven van interviews over Volt en haar beleid

Voor een beschrijving van de taken en verantwoordelijkheden van een Tweede Kamerlid verwijzen wij naar  www.parlement.com en www.prodemos.nl

Onze lijsttrekker wordt het boegbeeld van Volt Nederland. Een stuwende kracht die anderen weet te enthousiasmeren en te verbinden en de Volt-visie op de toekomst van Nederland en Europa aansprekend en overtuigend weet over te brengen.

Meld je aan!

Herken jij jezelf in bovenstaand profiel? Meld je dan vóór 6 april 2020 aan.

Vragen over de aanmelding en/of procedure of je opgeven kan via een email naar kandidatencommissie@voltnederland.org. Bij de aanmelding verwachten wij:

 • Een cv 
 • Een korte motivatie (1 A4) voor de functie en filmpje van 1 minuut waarin je duidelijk maakt hoe je het verschil in de Tweede Kamer gaat maken
 • 10 aanbevelingen van andere Volt leden. Zie template hier.
 • Een overzicht van je beschikbaarheid voor gesprekken met de Kandidatencommissie die plaatsvinden tussen 11 maart en 26 april

De verkiezing van de top 6 en de lijsttrekker vindt plaats op het Congres op 6 juni. Voorafgaand aan deze verkiezing door de leden, zul je als kandidaat een sollicitatieproces doorlopen dat allereerst bestaat uit een briefselectie en twee gespreksrondes. Daarna zal er een interne campagne periode plaatsvinden met in ieder geval een debatmiddag op 23 en 30 mei waarbij de kandidaten zich presenteren aan de leden.

Enthousiast? We horen het graag! 

De aanmeld- en sollicitatieprocedure blijft vooralsnog ongewijzigd. De gesprekken met de Kandidatencommissie staan gepland voor april en kunnen mogelijk online plaatsvinden. De mensen die zich aanmelden als kandidaat worden hierover geïnformeerd.

De Kandidatencommissie Volt Nederland