Migratie en reizen

Migratie is een thema waar we binnen Nederland behoorlijk over vallen met elkaar. Er zijn prangende situaties binnen Europa die om een oplossing vragen. Tegelijkertijd willen we ook onze eigen grenzen beschermen, of beter gezegd borgen. Borgen dat we de vrije samenleving kunnen blijven die we zijn en borgen dat we de Nederlandse cultuur kunnen handhaven, ten minste binnen onze eigen grenzen. Dit zijn allemaal legitieme zorgen en deze vragen om een doordachte aanpak. Een aanpak die is gestoeld op onderzoek en niet op sentiment.

Met dit uitgangspunt kijk ik naar het thema migratie. Ik zoek en praat met experts, ik probeer me te verplaatsen in Nederlanders die de grenzen dicht willen en ik verdiep me in de verhalen van migranten. Daarnaast heb ik in een vogelvlucht het Nederlandse en Europese beleid wat betreft migratie gescand en ga ik nu met Volters in gesprek. Hiervoor organiseer ik met de stedenteams Den Haag en Amersfoort twee avonden, waarvoor wij je willen uitnodigen om deel te nemen in de discussie.

De eerste avond staat gepland op 12 december in Amersfoort. Hier hebben we een eerste thema verkenning, waarin we op zoek gaan naar onderwerpen die belangrijk zijn volgens Volters. Dit mogen de meest uiteenlopende onderwerpen zijn. Gezamenlijk worden deze onderwerpen gecategoriseerd en verder uitgedacht. Ik ga graag ook met jou in gesprek dus kom vooral als je interesse hebt. Voor aanmelding kan je mij mailen; iesja.westerbeek@volteuropa.org.

De tweede avond zal plaatsvinden in Den Haag. Hiervoor staat nog geen datum vast. Mocht je interesse hebben om in Den Haag langs te komen of lukt het je niet om op een van de avonden aanwezig te zijn, maar wil je wel graag je stem laten horen, mail dan vooral ook. Tot en met december probeer ik zoveel mogelijk input op te halen voor het Voltbeleid over Migratie.

Iesja Westerbeek
Thema-coördinator Migratie en Reizen // Werk