Mark Coenen

Mijn naam is Mark Coenen. Ik ben 44 jaar oud en geboren en getogen in Breda. Ik ben getrouwd met Irina uit Oekraïne. Mijn achtergrond is vertaler Russisch en Engels met Russisch als eerste vreemde taal. Ik ben als kind altijd al geïnteresseerd geweest in de voormalige Sovjet-Unie. In 1994 bezocht ik de regio voor het eerst. In totaal heb ik zeven jaar in Oekraïne doorgebracht en kom er nog jaarlijks. Sinds 2007 zit ik in de Wajong.

Ik ben altijd politiek geïnteresseerd geweest, maar ik heb nooit eerder de stap gezet om politiek actief te worden. Dat veranderde met Volt. Ik heb me aangesloten tijdens een meet-up in Rotterdam. Daarna ben ik begonnen met het opbouwen van een team in Breda en andere steden in Brabant, alsook Middelburg. Vervolgens heb ik me aangemeld als coördinator voor Brabant en Zeeland.

Wat wil ik bereiken?

1) Het publiek op een apolitieke manier informeren over de Europese Unie op een positieve manier. Vaak komt de EU op een negatieve manier in beeld en niet over wat Europa voor individuele burgers kan betekenen, zoals het aanvragen van subsidies. Dit doen we niet alleen via meet-ups, maar ook op andere manieren, zoals via het EDIC in Eindhoven. Het belang van de EU voor de regio, bijvoorbeeld voor de provincie Brabant of een stad, is bij velen niet bekend. De afstand tussen de EU en de stad is niet zo groot als in eerste instantie lijkt.

2) Vanuit mijn interesse voor en betrokkenheid bij Oekraïne wil ik me binnen Volt inzetten om het land meer bij de Europese Unie te betrekken. Hiervoor schrijf ik een hoofdstuk voor het programma van Volt. De Oekraïense Gemeenschap in Nederland is behoorlijk groot en staat bekend als zeer pro-Europees. Nederland is een van de grootste handelspartners van Oekraïne. Ik denk met name aan het versterken van de handelsrelatie, omdat dit goed is voor zowel de EU als Oekraïne. Het helpt bij het stabiliseren van de economische situatie daar en is wellicht minder politiek geladen. Het geld dat jaarlijks gegeven wordt zou omgezet kunnen worden in microkredieten om ondernemende mensen te ondersteunen.

3) Verbetering van de positie van Wajongers. De afgelopen jaren zijn wij veelvuldig onder de loep genomen, vaak op een negatieve manier. Bovendien creëert dit privé veel onrust en onzekerheid, die in mijn ervaring een heel negatief effect heeft. Daarom zou ik de mogelijkheden willen onderzoeken voor de invoering van een basisinkomen. Dit gaat uit van een positieve klankzetting en haalt veel onnodige negativiteit en druk weg.

Woonplaats: Breda
Geboortedatum: 17 mei 1974
Gender: Man

LinkedIn
Facebook