Lancering Volt Nederland

De speech van voorzitter Reinier van Lanschot:

It is a great honor for me to be standing here today. Our talented team of volunteers has been working very hard for the past six months to realize this special day. In the past year we have organized events all over the country. From Groningen to Maastricht. That all lead up to this day…

A special welcome to Andrea, Damian and Colombe founders of Volt Europa. You have empowered over 5000 people in 30 countries to work together on realizing our dream and for that we are thankful.

Since we are at the national launch in Nederland, I will now continue in Dutch.  

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat de inwoners van het Verenigd Koninkrijk kozen voor een vertrek uit de Europese Unie. We weten dat veel inwoners pas na deze stemming zijn gaan beseffen wat een vertrek mogelijk betekent. We weten nog niet hoe deze scheiding er precies uit gaat zien. We weten dat ze meer soevereiniteit wilden, maar krijgen ze die ook? Of wordt het een vorm van schijnsoevereiniteit? Als hun nieuwe positie gaat lijken op die van Zwitserland en Noorwegen, dan wordt het een land dat het overgrote deel van de Europese wetgeving over zal nemen, maar niet zelf aan tafel zit om mee te beslissen.

En waarom maakten de inwoners van het Verenigd Koninkrijk deze keuze? Omdat het eerlijke verhaal over Europa en het echte verhaal over de Europese samenwerking niet is verteld.

Politiek is altijd nationaal gebleven en mede daardoor hebben mensen weinig vertrouwen in Europa. Europese successen zijn namelijk geclaimd als nationale successen. En nationale problemen zijn afgeschoven op Europa. Daardoor kunnen wij, de Europese inwoners, de Unie nu ook niet op waarde schatten.

Wij willen de Europese Unie verder vormgeven door het Europees parlement recht van initiatief te geven. Door stemmen op Europese partijen mogelijk te maken. Door minder beslissingen te laten nemen met unanimiteit en meer met een gekwalificeerde meerderheid. Wij willen politiek naar een Europees niveau te brengen.

Landen kunnen al tijden niet meer zonder elkaar. 96% van de Nederlandse jongeren heeft een smartphone. In dat vanzelfsprekende bezit, zitten onderdelen die komen uit meer dan 25 verschillende landen. Onze wereld verandert. Technologie snelt vooruit. Diezelfde smartphone die jij in je zak hebt zitten, bevat al jaren meer computing power dan de totale technologie die nodig was om in 1969 de eerste raket naar de maan te sturen.

De wereldbevolking groeit. In 2050 zijn er 9 miljard mensen op aarde die gevoed moeten worden. De wereld is zo met elkaar verweven dat het voedsel van jouw ontbijt al snel uit 7 verschillende landen komt en tienduizenden kilometers aflegt voordat het bij jou thuis op je bord ligt.

Naast globalisering, technologische vooruitgang en groeiende wereldbevolking is er sprake van verschuivingen in de wereldorde. De Verenigde Staten kiezen voor zichzelf, China en andere grootmachten staan op. Deze veranderingen brengen uitdagingen en kansen met zich mee.

Uitdagingen als privacy schendingen, massamigratie en groeiende ongelijkheid. Uitdagingen die we alleen in ons voordeel kunnen ombuigen als landen samenwerken.

Uitdagingen als klimaatverandering.

Het klimaatakkoord van Parijs is niet goed genoeg.

Lucht- en scheepvaart zijn geen onderdeel van dit akkoord. Het is tijd dat wij belasting gaan heffen op kerosine. Met alle landen, zodat geen enkel land zijn concurrentiepositie ondermijnt.

Maar er zijn ook kansen. Als alles goed gaat…   word ik over vier maanden oom

dat is uiteraard prachtig. Maar in welke Nederlandse samenleving komt dit nieuwe leven terecht? Ik gun de nieuwe generatie beheersbare omgang met technologie. Ik wil dat de nieuwe generatie ruimte heeft om te leren hoe ze muziek spelen en dat ze in alle vrijheid kunnen sporten. Misschien halen we dan in 2042 wel het WK.

Wij willen dat ze niet vanaf hun zesde jaar worden gekanaliseerd in een zogenoemd laag en hoog opleidingsstelsel maar theoretisch en praktisch educatie systeem. Er beroep wordt gedaan op het verbeeldingsvermogen om hun dromen te kunnen najagen. Dat hun data wordt beschermd en technologie ingezet kan worden om de kwaliteit van het leven te bevorderen waarbij die technologie een middel is en geen doel. Dat is de toekomst die zij verdienen. De toekomst die gerealiseerd kan worden door een effectievere, efficiëntere en slimmere overheid. Dit is de smart state waar wij voor gaan. In Nederland en in Europa. Dat is de toekomst waar jij en ik allemaal verantwoordelijk voor zijn en waar wij hard voor aan de slag moeten gaan.

Het lijkt mij goed om aan te geven waarom ik mijzelf hier uitspreek. Ik ben Reinier. Ik ben als jongste van drie jongens geboren in Frankrijk waar ik de eerste drie jaar van mij leven doorbracht. Daarna ben ik opgegroeid in Nederland. Sinds drie jaar werk ik voor een supermarkt waar ik ontbijtgranen verkoop. Ik had zes maanden geleden niet gedacht dat ik hier ooit zou staan om me uit te spreken over onderwerpen die zo complex zijn dat ik ze denk ik nooit volledig zal begrijpen. Tot zes maanden geleden was ik nog nooit politiek actief, maar nu besteed ik al mijn vrije tijd aan Volt. Waarom?

Ik ben opgegroeid in een veilige omgeving waarin ik alle kansen heb gekregen om mezelf te ontwikkelen. Naar mate ik ouder word, dringt steeds meer bij mij door dat dit niet vanzelfsprekend is en hoeveel geluk ik daarmee heb gehad. Ik ben uitermate nieuwsgierig en hou van verhalen. Vandaar dat ik een voorliefde heb voor geschiedenis en graag lees. Zo las ik boeken over de verschrikkingen van de eerste en tweede wereldoorlog. Die boeken riepen vragen bij me op:

“Zagen mensen dat niet aankomen? Waarom is er niks gedaan om dat te voorkomen? Waren er mensen die diplomatieke oplossingen zochten begin 1914? Zijn er mensen geweest zich hebben ingezet om de democratie te redden in aanloop naar een oorlog die een spoor van verwoesting achterliet?

Stel nou, we trekken met z’n allen dit gedachtenspel door. Ik heb ongetwijfeld blinde vlekken, maar welke zijn dat? Welke veranderingen zie jij in jouw omgeving?  

Welke problemen kunnen wij nu verwachten?

Als ik om mij heen kijk, dan zie ik de Brexit en de opkomst van nationalistische partijen die zichzelf op de eerste plek zetten. Partijen die onze rechtstaat ondermijnen. Ik zie dat de boventoon in maatschappelijke discussies wordt gevoerd door degene die het hardst ongenuanceerde onzin roepen over ingewikkelde thema’s. En bovenal, zie ik weinig mensen die zich uit durven te spreken voor het meest gewaagde diplomatieke kunststuk in de geschiedenis van de mensheid. Weinig mensen die dankbaarheid durven tonen voor degene die de afgelopen 70 jaar voor mensenrechten en Europese samenwerking geknokt hebben. Die zich uit durven spreken voor een Unie, die voor welvaart en vrede zorgt op een continent waar dat daarvoor onmogelijk was. Die zich uit durven spreken voor een project dat staat voor democratie, gelijkheid en vrijheid. Want dat is het eerlijke verhaal dat over Europa verteld moet worden. Dat is het echte verhaal over de Europese samenwerking.

Wat blijkt bij nader onderzoek? Ja, mensen zagen de wereldoorlogen aankomen. Ja, er waren mensen die in 1914 diplomatieke oplossingen zochten. Ja, er waren mensen die eind jaren dertig de democratie probeerde te redden. Maar, zoals de geschiedenis ons laat zien, zijn zij er niet in geslaagd.

Wat de toekomst ons brengt is onzeker, maar één ding staat vast. Als wij niet met oplossingen komen doordat wij angst laten regeren. Als de stijgende zeespiegel ons land onder water zet en klimaatverandering mensenlevens gaat kosten. Als er oorlogen komen doordat wij steeds verder van elkaar verwijderd raken. En een kind stelt ons over 50 jaar de vraag: Wat deed jij in die periode? Zag je al die ellende niet aankomen? Waarom heb je niks gedaan om dat te voorkomen?

Als wij die vragen over vijftig jaar krijgen, dan kunnen wij zeggen dat wij ons uiterste best hebben gedaan om het tegenovergestelde te bewerkstelligen. Dat wij ons in hebben gezet voor vrede en stabiliteit. Dat wij ons in hebben gezet om klimaatverandering binnen de perken te houden. Dat wij zijn opgekomen voor solidariteit, gelijkwaardigheid en vrijheid.

Wij hebben de kans op een sterker, socialer Europa dat in staat is om de wereld te leiden op het gebied van klimaat, bescherming van de rechten van haar burgers, en vrede in de wereld. Inwoners die leven in vrijheid en waar iedereen dezelfde mogelijkheden heeft om zijn unieke potentieel te verwezenlijk op die manier die zij willen. Kans op een samenleving waar we continu streven naar de hoogste standaarden van menselijke, technologische en sociale ontwikkeling.

Dit gaat ons allemaal aan en kunnen wij alleen samen bereiken. Daarom vraag ik jou hulp. Sluit je bij ons aan. Gebruik je talenten om de Nederlandse en de Europese democratie verder te helpen. Praat met je vrienden over de voordelen van Europese samenwerking, want dit kan alleen slagen als wij samen onze schouders eronder zetten.

En daarom:

En daarom is het tijd om in te zien dat er eenheid in verscheidenheid te vinden is

Is het tijd om in te zien dat we op een keerpunt in de geschiedenis staan

Is het tijd om in te zien dat er een unieke kans voor ons ligt

Dames en heren, het is tijd om Volt Nederland op te richten!