Kempisch geluid vóór Europa: Van Knegsel naar het Europarlement

Laurens Dassen in Knegsel, voorzitter politieke partij Volt
Laurens Dassen in Knegsel, voorzitter politieke partij Volt © Fotopersburo van de Meulenhof bv
Bron: Eindhovens Dagblad

KNEGSEL - Dwars tegen de toenemende euroscepsis, breekt Knegselnaar Laurens Dassen een lans voor een krachtig(er) Europa.

Zijn naam zal bij menig Kempenaar vaag een belletje doen rinkelen. In een vorig leven was de voorzitter van Volt Nederland een succesvolle goalgetter in het eerste van Knegselse Boys. In die rol wist hij regelmatig deze krant te halen.

Vertrouwd

De laatste maanden is hij wederom vaak in het nieuws, ditmaal als politicus die pleit voor een sterker verbond van Europese landen. Dassen (33) staat tevens als derde op de Nederlandse Volt-lijst voor de Europese verkiezingen van volgende week donderdag. Hij is voor een dagje terug in zijn voormalige thuisdorp, in Dinee Café de Kempen, in hartje Knegsel. Wat hij ziet als hij naar buiten kijkt oogt vertrouwd. ,,Ik had hier een fantastische jeugd, voelde me heel erg onderdeel van deze gemeenschap."

Europese federale staat

Midden in Knegsel prijkt een unieke (lokale) versie van de verkiezingsposter van Volt, dankzij Dassen. Die heeft hij zelf maar even opgehangen. 'Van Knegsel naar het Europarlement' staat er op. Het is precies de weg die hij wil bewandelen. Als hij praat, klinkt hij al als een volleerd politicus. 

Toch werd pas vorig jaar het politieke vuur in hem ontstoken, vertelt hij. Toen het sinds lange tijd - door alle eurosceptische geluiden heen - weer eens op een positieve manier over Europa ging. In een artikel van het NRC over Volt. Deze partij streeft naar een sterke Europese federale staat, met een door het Europese parlement gekozen premier en een direct door het volk gekozen (ceremoniële) president. ,,Ik kreeg veel energie door hun geluid."

Euroscepsis

Volt doet komende week in 8 van de 25 landen mee. Met hun pro-Europese geluid roeien de Volters recht in tegen de eurosceptische stroming die de laatste jaren flink aan terrein wint. Het is niet erg sexy meer om voor je liefde voor Europa uit te komen. ,,Er is heel veel aandacht voor de eurosceptici. Vergeten wordt vaak dat de meerderheid in Nederland Europa wél ziet zitten. Wij durven pal voor deze boodschap te gaan staan."

Geïnspireerd

Na de middelbare school verliet Dassen Knegsel om Bedrijfskunde te gaan studeren in Nijmegen. Voor een baan als web-en appdesigner bij ABN-Amro verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij nog steeds woont.

In de politieke koers van Volt vond hij een nieuwe uitdaging. Dassen raakte zo geïnspireerd dat hij besloot zijn baan op te geven om zich fulltime aan de partij te wijden.

Nationalisme

Lang voor die tijd hielden Europese vraagstukken hem al bezig. Hij dacht na over grote uitdagingen als de vluchtelingencrisis of de klimaatkwestie, en hoe Europa zich daar tot op heden geen raad mee wist.

Het zijn onder meer deze problemen die maken dat steeds meer Europeanen hun toevlucht zoeken bij een hernieuwd nationalisme. Maar voor Dassen is het altijd klip en klaar geweest dat het antwoord juist ligt in een nóg sterkere bundeling van Europese krachten. ,,Dit zijn bij uitstek grensoverschrijdende problemen die om een grensoverschrijdende aanpak vragen."

Europa centraal

Lid worden van D66 - de meest pro-Europese partij in Nederland - voelde daarom voor Dassen als een logische eerste stap in de politiek. ,,Maar ik voelde daar niet de juiste energie." Opvallend genoeg hebben D66 en Volt veel standpunten gemeen, als het gaat om Europa. Beide partijen zijn bijvoorbeeld voorstander van een Europees leger en een gezamenlijk asielbeleid. Waarom dan uiteindelijk toch de keuze voor Volt? ,,Wij zetten Europa nóg meer centraal, bekijken Europese problemen consequent vanuit Europees gedachtengoed.” 

Volt gaat in de ogen van Dassen op sommige inhoudelijke punten een stapje verder. Zo wil de partij een uniforme vennootschapsbelasting invoeren in alle Europese landen. ,,Daarmee wordt voorkomen dat grote bedrijven zich alleen maar vestigen in één bepaald land - denk aan Ierland - omdat daar een gunstig belastingklimaat heerst. Zo ontstaat economische ongelijkheid, en worden staten onderling tegen elkaar uitgespeeld.” Bij de traditionele partijen mist Dassen een eenduidige boodschap als het gaat om de Europese zaak. ,,Zij betonen hun liefde aan Europa alleen als het uitkomt."

Ander geluid

Hij noemt als voorbeeld minister Wopke Hoekstra (CDA) die vorige week tijdens een lezing in Berlijn pleitte voor meer Europese samenwerking. ,,Dat staat tegenover de negatievere Euro-koers die het CDA de laatste jaren heeft gevaren. Waarom laat de minister nu ineens een ander geluid horen? Heeft dat met de aankomende verkiezingen te maken?" Fel wordt hij als hij refereert aan premier Mark Rutte die begin dit jaar in het programma Buitenhof beweerde dat 'de Europese verkiezingen irrelevant zijn'.

Verkiezingsposter Volt in de gemeente Eersel.
Verkiezingsposter Volt in de gemeente Eersel. © Judith Evertse

Vers bloed

Volt trekt naar eigen zeggen veel mensen aan die nog nooit politiek actief zijn geweest. De partij is opgericht in 2017 door de jonge Italiaan Andrea Venzon, als antwoord op de Brexit en het groeiende populisme. De Nederlandse afdeling werd vorige zomer gelanceerd.

Het groepje van het eerste uur bestond - ook in Nederland - vooral uit hoogopgeleide jongeren die al veel van de wereld hadden gezien. Velen van hen hebben de kans gekregen om, veelal met een Erasmusbeurs, in het buitenland te studeren. ,,Voor deze jongeren geldt dat zij zijn opgegroeid in een wereld met open grenzen. Europa geniet daarom steun van een flink deel van de jeugd."

Afdeling

In Nederland zijn inmiddels verschillende lokale Volt-afdelingen opgezet, ook in Eindhoven. Dassen verwacht dat de Volt-boodschap juist in de Brainport-regio aanslaat, vanwege het internationale karakter van het gebied. ,,We willen een partij voor alle mensen zijn."

Bron: https://www.ed.nl/kempen/kempisch-geluid-voor-europa-van-knegsel-naar-het-europarlement~a1e0908c/