Jongere kent geen grenzen

Hij werkte bij Ahold als verantwoordelijke voor de ontbijtgranen en gaf die baan op om een poging te doen om voor de nieuwe, jeudige partij Volt in het Europees Parlement te komen.

"Mijn spaargeld is bijna op dus ik hoop van harte dat ik erin kom", merkt de 29-jarige Reinier van Lanschot op in de Haagse bodega De posthoorn, nabij de Hofvijver. "Mocht het niet lukken dan zoek ik weer een gewone baan. Maar dan blijf ik als vrijwilliger actief voor Volt".

Van de nieuwe partij is de gemiddelde leefijd 33 jaar. "De jongste op de Nederlandse lijst is zeventien", aldus de politicus, die een ver familielid is van de Van Lanschotbank. "Ik heb er niet eens een symbolisch aandeel in" illustreert hij de betrekkelijkheid van deze familieband.

Volt is een pan-Europese beweging die in 2017 is opgericht door onder andere de 27-jarige Andrea Venzon; als reactie op Brexit, die premier Theresa May overigens nog steeds niet in goede banen heeft geleid. Volt is actief in dertig Europese landen. In acht landen waaronder Nederland, België en Duitsland, zijn er officiële Volt-partijen die meestrijden in de Europese verkiezingen van 23 mei. "In niet alle landen slaagden de afdelingen erin om genoeg handtekeningen op te halen om mee te mogen doen," legt Reinier uit.

Waarom geeft jurist Van Lanschot een mooie baan op om kandidaat te zijn voor een partij die mogelijk geen enkele zetel haalt? "Ik wil een beter Europa", vertelt hij bevlogen. "Als wij oplossingen willen voor de klimaatverandering, de migratie, de te grote ongelijkheid in inkomens en als wij willen concurreren met China en de VS, kan dat alleen in Europees verband. Daarom moeten er in het Europees Parlement in plaats van nationale partijen Europese partijen als de onze komen. Wij zijn progressief maar er kunnen natuurlijk ook rechtse Europese partijen ontstaan. 

Volgens hem zijn de nationalistische tendensen in veel EU-lidstaten ouderwets. "Die horen niet meer bij de 21e eeuw. Jongeren denken niet meer in grenzen. De meeste hebben vrienden in het buitenland. Dankzij de sociale media of dankzij studeren of werken in het buitenland."

Zijn partij is ook voor een Europees leger en een EU-minister van Financiën. En over de regelzucht van Brussel: "Met een kleine ingreep wordt een stofzuiger mileuvriendelijker. Waarom zou je dat niet in alle EU-landen invoeren. Dan is er ook een gelijk speelveld."

Reinier, zoon van voorzitter van de vermogensfondsenkoepel FIN en voormalig baas van advocatenkantoor Stibbe en het VSBfonds Joost van Lanschot, heeft de politiek in de genen zitten: zijn grootvader was burgemeester van het Brabantse Geldrop en zijn overgrootvader van Den Bosch. "Als ik er niet inkom, dan heb ik toch veel geleerd. Maar ik ben optimistisch. Peilingen wezen uit dat 33 procent van de jongeren ons kent"

Bron: Telegraaf