Jason Halbgewachs

Zolang ik mij kan herinneren ben ik groot voorstander van het Europese Project. Dat is niet zo gek, want als Duits-Oostenrijks-Nederlandse mengeling heb ik er in mijn leven veel voordeel van gehad. Dat zit hem deels in de kleinere dingen: ik verhuisde bijvoorbeeld meer dan eens probleemloos van het ene land naar het andere. En als je familie verspreid is over heel Europa, is reizen zonder grenscontroles, wisselkantoren of andere obstakels heel erg fijn.

Het voordeel van de Europese Unie komt echter ook naar voren in grote, minder tastbare kwesties. Hiervan is de vrede die wij als haar burgers al zo lang genieten een belangrijk voorbeeld. Mijn Duitse grootouders waren 8 jaar oud toen Hitler aan de macht kwam, ze groeiden op in een verdeeld Europa vol nationalisme. Met hun verhalen waarschuwden ze ons voor de leugens van het nationalisme en het gevaar van de onverschilligheid van goede mensen. Steeds weer gaven ze ons mee hoe zeer ze hoopten dat wij niet zoiets mee hoeven maken. Het was voor hen belangrijk dat mijn broer en ik wisten wat we hadden en wat er te verliezen was. Zij leerden ons dat wij ons actief in moeten zetten, zodat onze generatie hetzelfde lot bespaard zou blijven.

Inmiddels wordt om mij heen het beeld van de Europese Unie al jaren steeds negatiever – ondanks haar grote voordelen. Hoewel we meer verbonden zijn met elkaar dan ooit, meer relaties met elkaar hebben en we meer over de grenzen gaan, wordt de verbroedering in Europa langzaam afgebroken. Althans in het politieke debat. De leugens van de nationalisten waarvoor mijn grootouders waarschuwden maken weer hun opmars. Hierover maak ik mij al jaren flinke zorgen.

Met de waarschuwingen van mijn grootouders nog vers in het geheugen, kan ik niet zwijgzaam toekijken terwijl nationalisme en populisme langzaamaan de verbroedering en misschien wel de vrede teniet doet. Daarom ben ik bestuurslid van Volt en verbind ik mijn naam aan de partij als verkiesbare kandidaat. Volt wil namelijk het Europees project nieuw leven inblazen door de EU te hervormen, zodat het weer een project voor en van de burgers wordt. Met het oog op de Europese verkiezingen in mei 2019 steek ik elke vrije minuut met liefde en overtuiging in het beschermen van de toekomst van Europa.

Woonplaats: Den Haag
Geboortedatum: 17 september 1989
Geboorteplaats: Karlsruhe, Duitsland
Geslacht: Man
LinkedIn