Hoe Europees zijn wij?

Hoe Europees zijn wij?

5/10/2020, 8:38:37 AM

Nu, tijdens de ‘Coronacrisis’, schreeuwt iedereen om solidariteit. Niet alleen in Nederland maar in de hele EU. We willen niet wegkijken van lidstaten waar de ziekenhuizen overlopen en honderden mensen per dag sterven. Wij willen een Europa dat altijd de belangen van 450 miljoen mensen voorop stelt. Wij willen een Europa van de burgers!

Maar dat is nog hard werken. Samenwerking begint bij nieuwsgierigheid. Bij het écht willen leren kennen van anderen, om met ze samen te werken, samen te leven, vertrouwen te kweken. Hiervoor moeten we ook kritisch op onszelf zijn. Met het Eurosongfestival in Rotterdam hadden we de wereld graag getoond hoe “Open voor de Wereld” we zijn, maar zijn wij wel zo open? Zijn wij wel zo solidair? Of zijn we trots op ons ‘fantastische’ land en tonen we graag aan anderen hoe goed we het hier doen? Hebben wij, net als Duitsland, niet-Nederlandse patiënten met het zogenoemde Coronavirus opgenomen?

De openheid en nieuwsgierigheid van ons Nederlanders valt volgens mij wel mee. We kijken niet (zo vaak) naar de Belgische, Britse of Duitse televisie, spreken nauwelijks Duits of Frans en maken ons meer zorgen om ons geld in plaats van om de mensenlevens van Zuid-Europeanen. Bij onderhandelingen over Europese solidariteit, spreken onze ministers het liefst over twijfels over de financiële verantwoordelijkheid en maken zelfs grapjes over Europese medeburgers. Terzelfdertijd hebben de regeringen van Duitsland en Frankrijk besloten dat bij ieder publiek evenement de nationale en Europese vlaggen aanwezig zullen zijn. Doet dat ons niet een beetje ongemakkelijk voelen?

Onlangs hebben we een online enquête gehouden met vragen van al onze beleidsthema’s. Van de 522 respondenten, koos een derde (175 mensen – circa 34%) ervoor om de vragen met betrekking tot Internationale Samenwerking te beantwoorden. Dat bevestigt de belangstelling van leden voor het thema. Daar ben ik blij mee, daar ben ik trots op. Bovenal, omdat mijn vragen over de basis gingen. Zo was meer dan 90% van de respondenten het ermee eens dat we alleen met een collectieve identiteit een sterk Europa kunnen bouwen; dat we samen een voorbeeld van democratie en mensenrechten moeten zijn voor de wereld; dat we landen professioneel moeten helpen om nu eindelijk massale armoede, honger en het ontbreken van goede ziekenzorg op te lossen. De Volters en Volt-vrienden kozen voor ‘samen’.

Hierbij roep ik jullie op om je te verdiepen in de ander. Om nieuwsgierig te zijn. Lees af en toe een buitenlandse krant, eventueel met behulp van Google Translate. Kijk eens naar de Belgische, Britse of Duitse televisie. Weet je niet waar je moet beginnen? Begin bij “By design or accident, Indonesia’s democracy likely to survive COVID-19”, een artikel van 30 maart uit The Jakarta Post.

Vraag je eens af of we een collectieve Europese identiteit kunnen ontwikkelen, naast onze trots voor de stad, de provincie en het land waar we wonen. Juist in deze week, in de week van de Nationale Dodenherdenking en van Europadag. Alleen door de ander te begrijpen kunnen wij samen vooruit.

Peter van Dijk

Thema-coördinator ‘Internationale Samenwerking'