Familie, Zorg en Gezondheid

Na sociale zekerheid (81,8 miljard) is zorg (79,7 miljard) de grootste kostenpost van het Rijk. Om een idee te geven: het totale budget van de Nederlandse politie staat gelijk aan één maand zorgkosten. Er gaat dus veel geld om in de zorg en er zijn weinig mensen die zullen beweren dat zorg en gezondheid onbelangrijk zijn.

Daarnaast staat de Nederlandse gezondheidszorg wereldwijd te boek als uitstekend, van 2012 tot 2017 werd onze zorgsector verkozen tot de beste ter wereld en in 2018 werd Nederland nummer twee (achter Zwitserland). Dit zijn leuke feitjes, die het doorgaans goed doen in het buitenland. Ondertussen zijn er weinig Nederlanders die onverdeeld positief zijn over de staat van de zorg in Nederland.

Dit bleek ook uit de sessies die ik de afgelopen maanden met meerdere groepen Volters heb gehad over de staat en de toekomst van het thema ‘Familie, Zorg en Gezondheid’. Op een reeks van zaken is er zo snel mogelijk verandering of verbetering nodig. Naast de vele uitdagingen en ideeën die we hebben besproken op specifieke onderwerpen, stellen velen ook dat er in de zorg een pan-Europese beweging nodig is om te komen tot een gezonder en daarmee een rechtvaardiger, innovatiever en duurzamer Nederland én Europa. Kortom, werk aan de winkel voor Volt!

Er is inmiddels veel informatie gegeven door de leden, maar we zijn er nog niet! U kunt nog steeds uw ideeën blijven delen en u kunt ons ook helpen door mensen uit uw netwerk aan ons te linken. Zij kunnen ons helpen om tot een ambitieus en actiegericht partijprogramma te komen. Laat dus vooral van u horen! Via Workplace of stuur een e-mail naar jelte.bakker@volteuropa.org.

Ik hoor graag van u!

Jelte Bakker

Thema-coördinator Familie, Zorg en Gezondheid