Excuses burgemeester Apeldoorn: alsnog verkiezingsborden


Bron: AD

 

Apeldoorn plaatst volgende week alsnog borden waarop Europese partijen posters kunnen plakken voor de verkiezingen van 23 mei. De gemeente komt daarmee tegemoet aan de kritiek die oplaaide nadat de nieuwe partij Volt vrijdag ‘noodgedwongen’ overging tot wildplakken. Burgemeester Petra van Wingerden biedt excuses aan.

In de Stentor veroordeelde Volt het door de gemeente wegbezuinigen van die borden. Dat de deelnemers aan Europese verkiezingen hun posters maar moeten plakken op openbare plakzuilen, tussen aankondigingen van bijvoorbeeld bevrijdingsfestivals, heeft volgens de partij geen pas. De ruimte daarop is bovendien niet toereikend. De gemeente Apeldoorn reageerde dat ‘omdat de Europese verkiezingen toch verder weg staan van de gemiddelde inwoner’ werd besloten om de verkiezingsborden deze keer uit te sparen.

Minister

Dat druist echter lijnrecht in tegen de wens van minister Olongren van Binnenlandse Zaken. 

Die riep alle gemeenten twee weken geleden nog op om wél borden te plaatsen, in de circulaire die ze voor de Europese verkiezingen verstuurde.  Weliswaar zijn gemeenten daar wettelijk niet toe verplicht, maar via het Gemeentefonds krijgen ze er wel geld voor, geeft ze via haar woordvoerder aan. Haar oproep moet worden beschouwd als een ‘dringend advies’.

Slechte keus

nel nadat de Apeldoornse wildplakkwestie in de publiciteit kwam, kwamen er ‘signalen uit de samenleving’ dat het geen goede keus was om de verkiezingsborden niet te plaatsen, geeft de burgemeester aan. D66 drong er bovendien met raadsvragen op aan om dat alsnog snel te doen. Medio volgende week staan ze er, belooft Van Wingerden.

Ambtenaren

De beslissing om de campagneborden weg te bezuinigen, werd ‘op ambtelijk niveau genomen’ stelt gemeentewoordvoerder Nanne Dorren. Binnen de afdeling die zich met de verkiezingen bezighoudt was ‘niet helemaal duidelijk’ dat daar gewoon geld voor is van het ministerie. 

Foute keuze

Dat was een foute keuze en had niet mogen gebeuren, erkent de gemeente nu. ,,Dit was bij ons niet bekend op het niveau waarop het bekend moest zijn.’’ Toen het balletje na het wildplakken aan het rollen kwam, gaf het de ambtelijke afdeling opnieuw te denken en kwam het ook onder aandacht van de burgemeester, aldus Dorren.   

Blij

D66 is blij dat de kwestie deze wending krijgt. Raadslid Robert van Vliet: ,,We hebben nog nooit zo snel antwoord gehad op schriftelijke vragen.’’ Zijn partij benadrukte veel waarde te hechten aan Europa en vindt dat Apeldoorn de verkiezingen daarvoor niet ondergeschikt mag maken. ,,Gemeente Apeldoorn kent aan alle democratische verkiezingen evenveel waarde toe’’, reageert Van Wingerden, ,,en wil waar mogelijk mensen stimuleren hun stem uit te brengen. Verkiezingsborden plaatsen is één van de manieren waarop we dat kunnen doen. Dat geldt ook voor de Europese verkiezingen.’’

Beter laat dan nooit

Dirk-Jan Broer van de Apeldoornse afdeling van Volt is blij met de omslag. ,,Beter laat dan nooit’’, reageert hij. ,,Maar de gemeente had zich wel meer bewust mogen zijn van haar democratische taak. In tijden van bezuiniging begrijp ik het. Dat je het nu doet en alleen de Europese verkiezingen uitsluit niet.’’

 

Bron: https://www.ad.nl/apeldoorn/excuses-burgemeester-apeldoorn-alsnog-verkiezingsborden~a70aebee/