Europese partij Volt boos op Apeldoorn: ‘Gemeente dwingt ons tot wildplakken’

Apeldoorn heeft de toorn geoogst van de Europese partij Volt. De gemeente benadeelt nieuwe partijen door voor de Europese verkiezingen geen borden te plaatsen waarop verkiezingsposters kunnen worden geplakt, stelt Volt. Uit protest plakt de partij die nu op gemeentelijke panden.

Apeldoorn is de grootste gemeente die voor de verkiezingen van 23 mei geen verkiezingsborden plaatst, stelt Volt. Om posters voor lijst 16 op te hangen is het dus aangewezen op de plekken waar dat in Apeldoorn voor iedereen is toegestaan. 

Openbare zuilen

Dat zijn zeventien openbare plakzuilen. Daarop is ruimte voor slechts acht posters, klaagt Volt, wat dus te weinig is voor de zestien Europese kandidaten maar waarop bovendien ook anderen hun posters plakken, zoals voor het aankondigen van koningsdag- en bevrijdingsdagevenementen.

Volt, dat een ‘weerwoord wil bieden aan populisten’ en de kansen van Europa benadrukt, zegt zich daarom genoodzaakt te zien tot wildplakken. Vanochtend zijn er twintig posters geplakt, op het Stadhuis, de bibliotheek, CODA-museum en de brandweerkazerne.  Enkel op gemeentelijke eigendommen dus, benadrukt de partij.

Bezuinigen

Gemeentewoordvoerder Esther Naber bevestigt dat Apeldoorn voor de Europese verkiezingen geen borden plaatst waarop de politieke partijen zich kunnen presenteren. ,,Een aantal jaren geleden was het een bewuste keuze van de gemeenteraad om op die borden te bezuinigen. In 2015, '16 en '17 zijn die niet geplaatst. Vorig jaar gebeurde dat wel weer voor de gemeenteraadsverkiezingen en dit jaar voor Provinciale Staten en het Waterschap eveneens’’, zegt Naber, ,,maar omdat de Europese verkiezingen toch verder weg staan van de gemiddelde inwoner is besloten om daarvoor de kosten niet te maken.’’

Kiesraad

Dirk-Jan Broers van Apeldoornse afdeling van Volt heeft de Kiesraad geconsulteerd over de kwestie. Weliswaar mag de gemeente regels stellen voor het ophangen van verkiezingsposters (bijvoorbeeld alleen op door de gemeente geplaatste borden), maar het ophangen mag vervolgens niet onmogelijk worden gemaakt (bijvoorbeeld doordat die niet beschikbaar  worden gesteld), geeft de Kiesraad aan.

Broers wijst erop dat Apeldoorn veel profijt heeft van Europa, onder meer dankzij subsidies. Op deze manier draagt de gemeente op voorhand bij aan een lage verkiezingsopkomst, stelt hij.

Verwijderen

De gemeente keurt het wildplakken ondanks zijn argumenten af. De posters zullen worden verwijderd, zegt Naber. Bij Museum CODA en de bibliotheek is dat zelfs al gebeurd, constateert Broers. Mogelijk zal er opnieuw worden geplakt, zegt hij.

De gemeente vindt dat Volt de kritiek op een andere manier kenbaar had horen te maken. ,,Wildplakken mag niet en dat is natuurlijk niet voor niks’’, aldus Naber. ,,Tegelijkertijd is het hun goed recht deze kritiek te uiten. We zullen dit op korte termijn agenderen bij de gemeenteraad om deze keuze toe te lichten en om te polsen of de raad deze lijn naar de toekomst toe steunt, of er wellicht anders over denkt.’’

 

Bron: https://www.destentor.nl/apeldoorn/europese-partij-volt-boos-op-apeldoorn-gemeente-dwingt-ons-tot-wildplakken~a98578fe/ 26-04-2019