Emissieloze mobiliteit

Mobiliteit is een thema waar iedereen regelmatig mee te maken heeft. Aan input vanuit Volters is dan ook geen gebrek. We hebben workshops gedaan in Rotterdam, Groningen en Haarlem. Wat blijkt uit deze sessies: het emissieloos maken van mobiliteit is de komende tien jaar een interessante uitdaging. Tegelijk biedt deze uitdaging een enorme kans, want met innovatieve oplossingen geven we de nieuwe economie een boost.

Over nut en noodzaak van de elektrische auto bestaan verschillende inzichten. Sceptici twijfelen aan de werkelijke duurzaamheid van elektrische voertuigen (EV’s), vanwege de grondstoffen in de lithium-ion accu’s. Velen zien de huidige EV’s als een tussenstap naar een werkelijk emissieloze en cyclische auto op waterstof of met een slimmere, lichtere en snel op te laden accu. Feit is dat inmiddels alle autobouwers EV’s aanbieden of bezig zijn om ze te ontwikkelen. Daarmee zal de prijs dalen en de kwaliteit verbeteren.

Bij aankomst voor de bijeenkomst in Groningen was net bekend geworden dat daar een testtraject gebouwd gaat worden voor de ‘Hyperloop’. De Hyperloop is een supersnelle magneetzweeftrein, die rijdt door een bijna vacuüm gezogen buis. Het concept is onder de aandacht gebracht door Elon Musk, die een prijsvraag uitschreef voor studententeams. En wat denk je: de TU Delft won! Het Nederlandse bedrijf Hardt Hyperloop mag nu aantonen dat hun systeem werkt. In theorie kan de trein een snelheid halen van 1200 kilometer per uur. Daarmee ben je van Amsterdam naar Parijs in 32 minuten. En een rondje langs alle EU-lidstaten, een Tour d’Europe, doe je in slechts 9,5 uur!

Dit soort innovatieve ideeën komen alleen tot stand door samenwerking. Wil jij bijdragen aan het thema ‘mobiliteit’, laat het weten!

Frank Toeset
Thema-coördinator Mobiliteit