Een knipoog naar de grenspaal

open grenzen in Europa - vanzelfsprekend?

De open grenzen in Europa zijn voor iedereen, zeker in de Euregio, een dagelijkse werkelijkheid. Veel mensen hebben vrienden, familie en collega’s over de grens, en we doen regelmatig inkopen in het buurland. In Vaals bijvoorbeeld, wordt veel gewinkeld door mensen uit Aken. Maar wat als dat plotseling niet meer zou kunnen?

De lokale groepen van Volt in Maastricht, Luik, Eupen en Aken sloten op zaterdagmiddag symbolisch de grens bij Vaals. In een straattheater mocht niemand zonder paspoort de grens passeren tot het moment dat met het Europees volkslied klonk en de grens weer open ging. In een meertalige toespraak werd benadrukt dat "Grenzen buren veranderen in vreemden - en vreemden wekken angst. Deze angst heeft de macht om ons gemeenschappelijke Europa te vernietigen en de samenwerking tussen landen door wantrouwen te verlammen.”

Volt wil als pan-Europese beweging laten zien dat Europese samenwerking noodzakelijk is.

Voorbijgangers reageerden verbaasd of zelfs verward, maar gingen graag in gesprek met de ongeveer 50 leden van de Voltbeweging. Johanna Hvaliç, van Volt Maastricht, zei: "In Limburg  weten veel ouderen nog wel hoe het vroeger was aan de grensovergang. Maar vooral voor de jeugd was het een belevenis te ervaren hoe een open grens het dagelijkse leven in de Euregio ten goede komt.”

In het kort over Volt

Als beweging en partij verenigt Volt mensen uit heel Europa die zich inzetten voor een nieuw, integraal politiek beleid en positieve veranderingen in Europa. Volt ziet zichzelf als vooruitstrevend en pan-Europees met als doel een positieve revolutie in Europa teweeg te brengen, waarbij  iemand achter blijft. Opgericht als een beweging van drie Europeanen uit Italië, Frankrijk en Duitsland in maart 2017, werd de Nederlandse afdeling op 23 juni 2018 opgericht als de Volt Nederland. Volt heeft nu de status van politieke partij in 10 Europese landen. Volt streeft ernaar om in de Europese verkiezingen op 26 mei 2019 in zoveel mogelijk landen te winnen.

Foto album

2019-01-26 Vaals