Deze nieuwe politieke partij is voor een federaal Europa

Partijvoorzitter en lijsttrekker Reinier van Lanschot van de nieuwe politieke partij Volt heeft zich ingeschreven voor deelname aan de Europese verkiezingen. Volt noemt zichzelf een Europa-brede pro-Europese beweging.
Partijvoorzitter en lijsttrekker Reinier van Lanschot van de nieuwe politieke partij Volt heeft zich ingeschreven voor deelname aan de Europese verkiezingen. Volt noemt zichzelf een Europa-brede pro-Europese beweging. © ANP
Bron: AD & Gelderlander & Eindhovens Dagblad

VOLT | Een stel Europagezinde jongeren runt vanaf een industrieterrein in Amsterdam een nieuwe politieke partij die vóór een Europese superstaat is. De partij doet mee in acht landen bij de komende verkiezingen voor het Europarlement.

De een had een comfortabele baan bij Ahold, de ander een goedbetaalde functie bij ABN Amro. En toch namen Reinier van Lanschot en Laurens Dassen zomaar ontslag, nadat ze op een bijeenkomst in de kroeg hadden geluisterd naar het verhaal van de oprichters van Volt, een nieuwe Europese partij die in meerdere landen mee wil doen aan de verkiezingen.

De twee werden zo enthousiast dat ze zich stortten op de bouw van een Nederlands filiaal. Sindsdien leven ze van hun spaargeld. ,,De bodem raakt snel in zicht”, lacht Van Lanschot, die weliswaar afstamt van dé Van Lanschots (de vermogensbankiers), maar ‘niet eens een symbolisch aandeel heeft’.

Hoofdkwartier

Ze brengen hun dagen nu door op de bovenste verdieping in een troosteloos bedrijfspand in Overamstel. Dit is het hoofdkwartier van de Nederlandse vestiging van Volt, de enige pan-Europese partij die op 23 mei op het stembiljet staat.

Op de lange tafel, tussen borden met boterhammen besmeerd met hummus, staat een verwelkte bos rode rozen. Maar niemand kijkt ernaar. De vrijwilligers die hier dag in, dag uit campagnevoeren turen naar het scherm van hun eigen laptop. Op sommigen prijkt een sticker met I hartje Europe. Ze komen voornamelijk uit Amsterdam, net als het gros van de kandidatenlijst. ,,Amsterdam loopt altijd voor op de rest van Nederland’’, zegt lijsttrekker Van Lanschot (29).

Zijn vrienden verklaarden hem voor gek dat hij zijn luxeleventje vaarwel zei om zich onbezoldigd in een Europees avontuur te storten. ,,Maar die vinden de politiek sowieso oninteressant, en de Europese politiek helemaal.’’

Europees

Natuurlijk, hij had zich als lid van pakweg D66 of GroenLinks kunnen melden, ook pro-Europese partijen. Maar Europese politiek bedrijven via de landelijke partijen werkt ook niet, vindt Van Lanschot. ,,Wij zijn de enige partij die écht Europees is en het Europese belang boven het nationaal belang plaatst.’’ Bovendien, zegt hij, vertegenwoordigt Volt een nieuwe generatie, eentje die op een heel andere manier naar politiek kijkt.

Die generatie heeft ‘een grote schop onder de kont’ gekregen na het brexitrefendum van juni 2016. Daar stemde de meerderheid van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie, terwijl de jongeren – die massaal thuis bleven – volgens onderzoek juist in de EU wilden blijven. ,,Veel mensen zijn inmiddels het geloof in de politiek verloren. Er zijn maar weinig mensen die denken dat de politiek de antwoorden heeft voor de problemen van deze wereld. Maar het is júist aan de politiek om deze antwoorden te geven.’’

Superstaat

Voor Van Lanschot is dat antwoord een federaal Europa. Zo’n ‘superstaat’ is een gruwel voor veel Nederlandse politieke partijen. Zo keerden negen partijen, waaronder regeringspartijen CDA en VVD, zich juist recent tegen zo’n ‘ever closer union’. Maar het is nodig, vindt Van Lanschot. ,,Wij willen geen superstaat, maar een staat die supergoed kan omgaan met het klimaatvraagstuk, met het migratieprobleem, met onze veiligheid. En dan zeggen mensen: ‘Maar dan wordt het als in 1984!’ (naar het totalitaire regime in het beroemde boek van George Orwell, red.). Nee, wat een onzin! Diversiteit mag blijven bestaan.’’

Wel vindt hij dat eurosceptici vaak heel terechte kritiek hebben op Europa. Van subsidiefraude wordt hij ‘woest’ en het geldverslindende verhuiscircus naar Straatsburg moet ook afgelopen zijn. Het moet juist transparanter: de agenda’s openbaar, de kosten openbaar en alle overleggen openbaar. Die worden nu soms nog achter gesloten deuren gehouden. ,,Daar word ik óók cynisch van.’’

Maakt Volt kans?

Zelf hopen ze in Nederland op twee zetels. De Europarlementariërs willen dan samen in een fractie met Volt-politici uit de acht EU-landen waarin de partij meedoet. Of dat gaat lukken, is de vraag, en hangt ervan af of de partij erin slaagt mensen te mobiliseren naar de stembus te gaan. Peil.nl van Maurice de Hond gaf Volt zondag kans op 4 procent van de stemmen, wat nét genoeg zou zijn voor één zetel. Bij een eerdere peiling van EenVandaag en Ipsos, eind april, kon de nieuwe partij niet op zetels rekenen. En begin deze maand schaarde I&O in een kiezersonderzoek Volt nog onder de categorie ‘anders’, samen met Denk en Jezus Leeft.

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/deze-nieuwe-politieke-partij-is-voor-een-federaal-europa~a3ffe02a/

en https://www.gelderlander.nl/binnenland/deze-nieuwe-politieke-partij-is-voor-een-federaal-europa~a3ffe02a/

en https://www.ed.nl/binnenland/deze-nieuwe-politieke-partij-is-voor-een-federaal-europa~a3ffe02a/