Belastingen voor bedrijven

Alweer een tijdje geleden is veel ophef geweest rondom het belastingparadijs in Nederland. Zo wilde de VVD de dividendbelasting afschaffen. Dit is uiteindelijk niet gebeurd. Maar op dit moment betalen veel multinationals weinig tot geen belasting. Zij maken gebruik van slimme belastingconstructies om daardoor landen tegen elkaar uit te spelen. Een voorbeeld hiervan is Shell, dit bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Nederland, maar betaalt effectief geen belasting door slim gebruik te maken van diverse aftrekposten. Dit zorgt ervoor dat de overheid minder inkomsten heeft waardoor normale burgers meer belasting moeten betalen waar ze minder aan overheidsdiensten voor terugkrijgen.

Om dit groeiende probleem op te lossen stelt Volt vier maatregelen voor:

1 Volt wil ervoor zorgen dat winstbelasting in heel Europa op dezelfde manier wordt berekend. Zodat het niet meer mogelijk is om belasting te ontwijken doordat de belasting in Europese landen op een andere manier wordt berekend.

2 Volt wil in heel Europa een minimum winstbelasting invoeren voor bedrijven om belastingparadijzen te bestrijden. Lidstaten kunnen hier zelf nog een nationale belasting aan toevoegen.

3 Doe voortdurend onderzoek naar belastingpraktijken bij multinationals zodat nieuwe manieren van belastingontwijking snel worden opgemerkt en aangepakt.

4 Registreer de eigenaar van elk bedrijf, organisatie, trust en investeringsfonds. Zodat duidelijk is wie over welk vermogen bezit, en voorkomen kan worden dat dit voor de belasting wordt verzwegen.