Belastingen, uitkeringen en toeslagen

Hoe kan het toch, dat verschil tussen jouw salaris en wat je op je rekening gestort krijgt? Een gedeelte gaat naar je pensioen en naar verzekeringen en een groot gedeelte naar de staat. Waar gaat al dat geld eigenlijk precies naartoe? Nou, die vraag mag ik als thema-coördinator Belastingen, Uitkeringen en Toeslagen samen met jullie beantwoorden.

Het is namelijk zo dat belastingen en toeslagen kunnen worden gebruikt om armoede te bestrijden of juist ongelijkheid te vergroten; om een duurzamere wereld te bouwen of om te vervuilen; en om innovatie te stimuleren of de status quo te beschermen. Als Volt hebben we samen de kans om keuzes te maken over hoe we de samenleving willen inrichten op een manier die eerlijk, transparant en duurzaam is en daar kunnen we op sturen door deze fiscale middelen te gebruiken.

Afgelopen maanden heb ik de kans gehad om met een hoop gepassioneerde leden te spreken en te brainstormen over hoe wij als Volt het verschil kunnen maken. Ik heb een lange lijst aan ideeën verzameld die worden meegenomen in het schrijfproces van het partijprogramma, maar ik ben er nog niet! Ik heb jullie hulp nodig. Jullie innovatieve ideeën, persoonlijke ervaringen en expertise om een programma te schrijven dat niet alleen idealistisch is, maar ook onderbouwd en uitvoerbaar! Dus kom naar bijeenkomsten (bvb. Volt Discussion Series over Basisinkomen op 9 januari), laat van je horen op Workplace (groep: Forum beleidsthema ‘belastingen, uitkeringen en toeslagen’) of stuur me een mail via lotte.cloostermans@volteuropa.org. Ik ben benieuwd naar je ideeën!

Lotte Cloostermans

Thema-coördinator Belastingen, Uitkeringen en Toeslagen

(Afbeelding vrijgegeven onder CC-BY-NC-ND-licentie door Timo Kuilder)