Belastingen, Uitkeringen en Toeslagen

Jeetje, wat een weken hebben we er wereldwijd met z’n allen opzitten. De kans is groot dat je dit leest vanuit je huiskamer – mogelijk in je pyjamabroek – want het devies voor ons allemaal is: ‘Blijf zoveel mogelijk binnen!’.

Dit geldt natuurlijk ook voor alle thema-coördinatoren, dus we hebben creatief moeten zijn in het bijstellen van het proces. Ik ben me nog nooit zó bewust geweest van hoe geweldig het is dat we met elkaar kunnen mailen, Skypen, Zoomen, en noem zo maar op. Op deze manier heeft het beleidsproces niet alleen door kunnen gaan, maar hebben we ook geweldig veel feedback van de leden kunnen verzamelen. Bij deze dus even een shout-out naar iedereen die onze enquête heeft ingevuld, het heeft tot mooie nieuwe inzichten en aanscherpingen geleid.

Als we het hebben over herverdeling, zoals we dat bij het thema ‘Belastingen, Uitkeringen en Toeslagen’ doen, zijn er 1001 dingen om aan te denken. Soms merk ik dat mensen – inclusief ikzelf – door de bomen het bos niet meer zien. Wat me erg helpt is om steeds terug te gaan naar de kernwaarden van Volt. Steeds opnieuw te vragen: waarom willen we dit beleidsvoorstel? Welke waarden dient het? En vervolgens, is dit de meest effectieve manier om dit te bereiken?

Het beleid begint nu stap voor stap vorm te krijgen. De Volt-idealen vertalen zich, na een verkenningstocht door het Nederlandse beleidslandschap, naar een optimistisch, pragmatisch en ambitieus nationaal beleid.

Wat ontzettend gaaf om hier onderdeel van uit te mogen maken!

Lotte Cloostermans

Thema-coördinator ‘Belastingen, Uitkeringen en Toeslagen’

Geplaatst op 2020-04-08.