Aida Tunović

#12

Tot Volt

De eerste keer dat ik de straat op ging om mijn stem te laten horen was ik 11 jaar oud en woonde ik nog in mijn geboortestad Sarajevo. Met mijn ouders, onze buren en honderdduizend andere inwoners van Sarajevo liepen we voor vrede, verdraagzaamheid en een gezamenlijke toekomst. Idealen die door het uiteenvallen van Joegoslavië onder druk kwamen te staan. Als reactie op deze vreedzame protesten werd er door scherpschutters op de menigte geschoten. Later die dag zouden de eerste granaten de straten van Sarajevo raken en is het begin van de langste omsingeling in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog een feit. Deze dag, 5 april 1992, die begon met een mars voor vrede, staat nu in de geschiedenisboeken bekend als de dag waarop de oorlog in Sarajevo begon.

Gelukkig kon ik met mijn familie net voordat de omsingeling compleet was de stad verlaten. We vluchtten naar Nederland waar we een nieuw leven hebben kunnen opbouwen. De kansen die ik hier aangeboden kreeg, heb ik met beide handen aangegrepen. Of het nou ging om het volgen van inspirerende studies in verschillende Europese landen of om de ontwikkeling en inzet van mijn talenten in verschillende functies, mijn focus was altijd wel op maatschappelijke thema’s en uitdagingen zoals immigratie, sociale ongelijkheid en duurzaamheid. Sinds vorig jaar werk ik met veel passie en plezier in het onderwijs.  

Politiek ben ik nog niet actief geweest omdat in mijn optiek geen enkele partij in Nederland progressief, solidair, oplossingsgericht én pan-Europees is. Tot Volt. Bij Volt weten we dat de vrede in Europa niet vanzelfsprekend is en dat de Europese samenwerking noodzakelijk is om die te behouden, ook voor de toekomstige generaties. Dat de grote uitdagingen van onze tijd zoals klimaatverandering, humaan omgaan met vluchtelingen en stijgende ongelijkheid alle Europeanen raken en dat dus de oplossingen voor die problemen op zijn minst een Europese aanpak nodig hebben. En dat we dat alleen kunnen bereiken als we de Europese politiek democratischer, toegankelijker en effectiever maken.

Woonplaats: Delft
Geboortedatum: 6 december 1980
Geboorteplaats: Sarajevo, Bosnië en Herzegovina
Geslacht: Vrouw
LinkedIn