"Wij zijn Europa"

Volt Congres, zaterdag 9 maart, Utrecht.

Trots is een gevoel dat ik bijna nooit heb, maar laatst had ik de vreemde gewaarwording dat ik mij ontzettend trots voelde. Trots op de kwaliteit van alle kandidaten van Volt in Europa, maar met name trots op de kandidaten hier in Nederland. Normaal hebben nieuwe partijen moeite met goede kandidaten vinden, nou wij niet! Wij bestaan nog geen jaar en de groep die het voortouw gaat nemen in deze campagne…daar is de kwaliteit zo hoog van. Daar ben ik echt trots op!

Veel aandacht vandaag de dag gaat uit naar partijen die de geschiedenis in willen vluchten. Terug naar 1900. Partijen als FVD die maar 1 vrouwelijke kandidaat op hun lijst hebben. Ik daag Baudet uit om uit te leggen waarom de FVD 100 jaar na de introductie van het kiesrecht voor vrouwen slechts 1 vrouw op de lijst heeft staan.

Deze partijen hebben het belachelijke idee van een Nexit. Om zo terug te keren naar de bloederige 20ste eeuw waarin alles draaide om de natiestaat. Ondanks de aandacht voor deze nationalistische partijen is een grote zwijgende meerderheid van de Europeanen voor Europese samenwerking. Het is voor die mensen duidelijk dat de problemen van vandaag alleen opgelost kunnen worden door op een andere manier samen te werken. Als mensen op straat onze standpunten horen over klimaat, migratie en veiligheid, zeggen ze: dat wil toch iedereen? Dat klopt, maar waarom wordt het dan niet doorgevoerd? Omdat onze samenleving nog altijd nationaal georganiseerd is.

Dit nationalistische systeem werkt niet meer. Uit onze peiling blijkt dat 68% van de Nederlanders daar ook zo over denkt. We moeten ons Europees organiseren. Pas dan komt er verandering.

Nu zit Europa op slot, omdat belangrijke beslissingen unaniem genomen moeten worden. Dat verlamt ons. Recent zei Rutte in Zurich hier ook van af te willen stappen. Maar als puntje bij paaltje komt, dan zet hij direct zijn veto in. Hij zegt A, maar doet B. Op die manier komen we geen stap verder. Het nationale belang prevaleert voor deze partijen, maar Volt kijkt naar het Europese belang, want wij zijn in onze essentie Europees.

In tegenstelling tot Macron. Geweldig dat hij zich zo positief uitlaat over de EU in de brief die hij deze week naar alle mensen van Europa stuurde, maar wij kunnen niet op hem stemmen... en wat hij voorstelt is meer van hetzelfde. Wat de EU nodig heeft is een ander Europa. Een breed gedragen EU, met een Europees maatschappelijk debat en Europese politieke partijen. Alleen dan wordt het echt een Unie van ons allemaal.

Volt zet de eerste stap, want wij zijn de eerste echt Europese partij. En we hebben het gelijk aan onze kant! 48% van de Nederlanders vindt het logischer om op een Europese partij te stemmen bij de Europees parlementsverkiezingen. Zo zei een van de respondenten dat hij het huidige systeem maar raar vindt, want ‘voor de Tweede Kamer stem ik toch ook niet op Leefbaar Rotterdam’.

De enige manier dat wij echt een transparant, democratisch en slagvaardig Europa krijgen, is als wij een echte Europese regering met een gekozen Europese president hebben. Een Europees parlement met Europese partijen, die naar het Europese belang kijken in plaats van naar hun nationale belang in een Europese context. Politiek moet Europees worden. En Volt is de eerste partij die precies dat doet.

Hoe doen wij dat dan? Dit is, sinds 2017, het 250ste evenement van Volt in Nederland. 250! Al die bijeenkomsten zijn tot stand gekomen door het harde werk van honderden Volters. Daarom wil ik graag een groot applaus voor iedereen die aan deze en alle voorgaande bijeenkomsten heeft bijgedragen.

Deze succesvolle evenementen, het verspreiden van berichten van Volt op social media en de gesprekken die jullie hebben gevoerd met vrienden en familie, dit alles samen heeft er voor gezorgd dat wij keihard zijn gegroeid. En nog steeds iedere dag groeien! Inmiddels kent 11% van de Nederlanders Volt en bij mensen tussen de 18 en 35 is dat zelfs een op de drie. Actief zijn op social media en praten over Volt heeft dus echt zin.

In een tijdperk waar nationalisme hoogtij viert. In een tijdperk waar niemand het op durft te nemen voor Europese integratie, bewijzen wij het tegendeel. In ieder Europees land werken nu lokale teams, 300 in totaal, aan hetzelfde doel. En… dit is pas het begin.

Als ik een Euro zou krijgen voor elke keer dat iemand tegen mij zegt dat onze doelen onrealistisch zijn, dat wij geen enkele kans maken of dat wij het nooit gaan halen, dan hadden wij nu geen crowdfunding-campagne op hoeven zetten. En de kans is aanwezig dat wij nog dit veel vaker gaan horen.

Maar… wij kunnen het tegendeel bewijzen. Ons partijprogramma staat als een huis. De organisatie die het bestuur heeft opgetuigd draait op volle toeren. Steeds meer mensen maken tijd vrij om zich hier volledig op te storten. Wij kunnen dit winnen.

Onze teams staan op het speelveld. De arena begint vol te lopen. En na de Provinciale Statenverkiezingen barst het los. 

Ons plan voor deze wedstrijd is bepaald: het communicatieteam scherpt onze boodschap aan. Het policy team vertaalt het beleid naar de Nederlandse context. Het expansion team breidt onze organisatie uit naar alle gemeentes van Nederland. Met het geld dat het fundraising team ophaalt, financieren we onze campagne. Het campagneteam brengt onze boodschap naar buiten. De lokale teams zorgen dat iedereen een bijdrage kan leveren.

Onze tactiek voor deze wedstrijd is uitgedacht: het publieke debat team, reageert op wat er speelt. Het social media team zorgt voor online zichtbaarheid. Via de tientallen journalisten waar het PR team persoonlijk contact mee heeft opgebouwd, bereiken wij kranten, radio en televisie. Het events team organiseert de evenementen. De lokale teams bereiken mensen thuis en op straat. En de kandidaten reizen door Nederland om op zoveel mogelijk plekken het verhaal van Volt te vertellen.

Wij kunnen 2 zetels halen. 400.000 stemmen. Het is een simpele rekensom: De kandidaten halen gezamenlijk 100.000 stemmen binnen. Iedere Volter overtuigd per persoon 200 mensen. Vanaf vandaag elke dag drie mensen. Jij kan berichten over Volt maken en die via Whatsapp, Facebook, Instagram, Linkedin en email delen met vrienden, familie en collega’s. Je kan thuis avonden organiseren om over de toekomst van Europa te praten. Jij gaat het verschil het maken.


Wij hebben duizenden vrijwilligers in Europa. Wij zetten hier onze schouders onder. Zij aan zij. Wij gaan iedereen versteld doen staan. Samen. Eenheid in verscheidenheid.

Wij brengen politiek naar een Europees niveau.
Wij zijn Volt.
Wij zijn Europa.

- Reinier van Lanschot