’Wij zijn de generatie Europa’

De jonge partij Volt komt in tijden van EU-scepsis met een tegendraads geluid. Volt wil niet minder, maar méér ’Brussel’: een federaal Europa is het doel. „Dit is pas de eerste stap.”

Vrijwilligers in het partijkantoor van Volt in Amsterdam.

Vrijwilligers in het partijkantoor van Volt in Amsterdam.

Aan zelfvertrouwen ontbreekt het Nilüfer Vogels (41) niet. „Het lijkt erop dat we zetels gaan halen”, zegt de nummer twee op de lijst van Volt, de pan-Europese nieuwkomer bij de komende Europese Parlementsverkiezingen. „We groeien de laatste weken enorm.”

Vogels is zojuist het partijkantoortje van Volt – in een uitgewoond bedrijfspand op een Amsterdams industrieterrein – binnen komen waaien. Te laat voor de groepsfoto. „Dat krijg je als alleenstaande moeder.”

Dat die zetels er komen, is nog lang niet zeker. Maar Volt weet wel de aandacht te trekken. Alleen al door in een tijd van EU-scepsis in te zetten op intensievere Europese samenwerking. Niet minder maar méér Brussel is het devies: een federaal Europa. De jonge partij, die filialen heeft in verschillende Europese landen, is D66 in overdrive.

Jurist Reinier van Lanschot (29), die opgroeide in Aerdenhout, is lijsttrekker. Hij heeft zijn verhaal al vaker verteld: hoe hij zijn baan bij Ahold opgaf, omdat hij enthousiast raakte tijdens een gespreksavond met de oprichters van Volt. „Ik wil niet als ik 60 ben aan mijn kleinkinderen moeten bekennen dat ik niks heb gedaan aan de huidige problemen: de Brexit, de opkomst van de rechts-populisten, de klimaatcrisis, immigratie.” Nu leeft Van Lanschot van z’n spaargeld, net als Nilüfer Vogels en andere Volt-vrijwilligers. „Dat begint wel langzaam op te raken trouwens.”

Waarom Volt? Van Lanschot: „Europese politiek bedrijven via landelijke partijen werkt niet. Wij zijn de enige pan-Europese partij en we doen in acht landen mee aan de verkiezingen. Een Italiaan, een Duitser en een Franse vrouw – dat klinkt als het begin van een slechte grap – zijn Volt begonnen. Wij hebben ons bij dat initiatief aangesloten.”

Europa moet een sterk blok vormen om niet gemangeld te worden tussen de Verenigde Staten, China en Rusland, meent Van Lanschot. „Dus moeten we verder integreren. We kunnen in deze tijd van globalisering niet terug naar een nationaal vormgegeven samenleving, zoals bijvoorbeeld Forum voor Democratie bepleit.” Nilüfer Vogels, die eerder actief was in D66: „We zien wel dezelfde problemen als de populisten: het neoliberalisme bijvoorbeeld, met z’n enorme ongelijkheid, is helemaal uit de klauwen gelopen. Maar die problemen moeten we als continent aanpakken.”

„Laten we het systeem verbeteren”, zegt Van Lanschot. „Fix it, van binnenuit.”

Identiteit

Het zijn ambitieuze plannen, maar die koesteren andere eurofiele partijen ook. Van Lanschot: „Maar in Bulgarije kun je niet op D66 stemmen en wel op Volt. Er zouden veel meer Europese partijen moeten komen. Voor mijn generatie is Europese samenwerking vanzelfsprekend. Wij zijn de generatie Europa. De Nederlandse identiteit, die rechtse nationalisten claimen, is totaal niet de identiteit die ik voel. Voor mij is Nederland een open land.”

Nilüfer Vogels, die opgroeide in Weert, werd geboren in Oost-Turkije. Zij is van Koerdische afkomst en komt uit een links-alevitisch milieu. Als baby van 18 maanden kwam ze naar Nederland. „Je kunt veel identiteiten naast elkaar hebben. Als ik die Erdogan-aanhangers zie demonstreren in Rotterdam, voel ik me helemaal niet Turks. Maar met mijn vrienden in Istanbul ben ik juist weer heel erg Turks. Ik voel me tegelijk ook super Nederlands. Maar ik kan me ook voorstellen dat je je in je identiteit bedreigd voelt als je in een achterstandswijk woont en slachtoffer bent van de globalisering. De zorgen van die mensen zijn legitiem, alleen de oplossingen waarmee partijen als PVV en FvD komen, zijn dat niet.”

Kodak

Zo’n 5500 Nederlandse ’vrienden van Volt’ hebben zich inmiddels gemeld. Van Lanschot: „Zag je die tweet van Derk Sauer (mediatycoon – red.) waarin hij zegt dat-ie op ons gaat stemmen? Er zijn grote groepen mensen die begrijpen dat onze toekomst in Europa ligt. Ook in het CDA en de VVD. Die vragen zich af: waarom spreekt de partijleiding zich niet duidelijker uit voor een sterke EU? Die komen deels naar ons.”

Nilüfer Vogels, lachend: „Dat zeg ik ook tegen VVD’ers: jullie zijn gewoon Kodak. Over tien jaar is de VVD kleiner dan Volt.”

Van Lanschot: „De gevestigde partijen hebben te veel vastgeroeste belangen. Wij kunnen nog vernieuwend zijn en ontwrichtend. Net als Forum voor Democratie. Zij zijn in alles onze tegenpool, maar ik heb respect voor wat zij hebben bereikt.”

En wat als ze na 23 mei met lege handen staan? Vogels: „Dan ga ik gewoon weer aan het werk als adviseur.” Van Lanschot: „Ik maak me niet veel zorgen. Ik woon alleen, heb geen verplichtingen, geen hypotheek, geen auto. En van deze ervaring heb ik zoveel geleerd.” Bovendien, zeggen de twee lijstaanvoerders, is dit pas een ’eerste stap’. Van Lanschot: „We gaan sowieso door met Volt, want Europa heeft dit nodig. Daar ben ik van overtuigd.”

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/3593284/wij-zijn-de-generatie-europa