Eurobonds

In deze uitdagende tijden zijn solidariteit en eenheid de sleutel tot succes. De wereldwijde COVID-19 pandemie heeft voor een niet eerder vertoonde gezondheidscrisis gezorgd, met ongekende economische gevolgen. Een torenhoge werkloosheid en talloze faillissementen bedreigen het levensonderhoud van miljoenen Europeanen. Vorige week slaagden de Europese leiders er niet in om gezamenlijke maatregelen te nemen om de economische gevolgen van deze crisis aan te pakken.

Wij geloven dat het enige antwoord op deze uitzonderlijke crisis een van solidariteit moet zijn. Volt roept de nationale EU-regeringen op om daadkrachtig op Europees niveau te handelen en "alles te doen wat nodig is" om onze gemeenschappelijke Europese economie te beschermen. De eerste stappen zijn ondernomen door de lidstaten, de Commissie en de ECB, maar er moet nu een gecoördineerde financiële reactie komen die het mogelijk maakt om de publieke risico's te delen. We roepen de nationale regeringen van de EU op om de gemeenschappelijke uitgifte van Eurobonds snel in te voeren, zodat EU-landen het risico kunnen delen via gemeenschappelijke schuld. Europa moet de liquiditeit verzekeren van de lidstaten die het hardst worden geraakt in de strijd tegen de pandemie. Als de EU op deze manier optreedt, zal het de crisis niet alleen overleven maar er ook nog sterker uitkomen dan voorheen.

Europa moet nu handelen - elke dag telt om onze gemeenschappelijke fundamentele Europese waarden te beschermen. Elke dag telt om het vertrouwen in het Europese project te waarborgen. Meer dan ooit is Europese eenheid en solidariteit nodig, en dat is waar we ons voor inzetten binnen Volt.

Spreek jij je ook uit voor meer Europese solidariteit? Teken dan nu de petitie: www.voorsolidariteit.eu

De besturen van Volt Europa en Volt Nederland

1 april 2020